Військові об’єкти на території росії, від яких походить загроза Україні, є законними цілями для ЗСУ.

Таку позицію офіційного Берліна висловила представниця пресслужби федерального уряду Крістіне Гоффманн на брифінгу в п’ятницю, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Федеральний уряд вважає те, що робить Україна, легітимним… Україна захищає власну територіальну цілісність, адже своїми ударами запобігає можливим ударам по своїй території з території росії», – заявила Гоффманн.

Вона наголосила, що на переконання Німеччини Україна не зобов’язана обмежуватися своєю територією при здійсненні зусиль із захисту проти російської агресії.

“Україна має право робити це за межами території своєї держави», запевнила вона.

Право на самозахист зафіксовано в ст. 51 Хартії ООН, а Україна є державою, на яку напали.

Гоффманн підкреслила, що з точки зору ФРН, все, що робить Україна, є реакцією на російську агресію.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон “не заохочував і не надавав можливості” Україні вражати цілі на території Росії.

Ця заява пролунала незабаром після того, як Москва звинуватила Київ в атаках безпілотників на три російські аеродроми, два з яких розташовані за сотні кілометрів від України.

Росія продовжує виробляти крилаті ракети попри санкції – NYT
Володимир Путін попереджав США та їхніх союзників не перетинати “червоні лінії”, постачаючи Україні зброю великої дальності.

Своєю чергою військово-політичний альянс НАТО під керівництвом США постійно наголошує, що не надає Києву таку зброю через побоювання ескалації й затягування війни.

Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що постійні російські атаки на інфраструктуру спрямовані на те, щоб мирне населення було в холоді і темряві.

За його словами, Москва намагається “зробити зиму своєю зброєю”, і “це щоденна реальність в Україні”.

“Ми не заохочуємо українців до завдання ударів по території Росії і не надаємо їм можливості [для завдання таких ударів]. Але важливо розуміти, що українці переживають щодня в умовах російської агресії, спрямованої проти їхньої країни”.

За його словами, він твердо переконаний, що українці мають “обладнання, яке їм потрібно, щоб захистити себе, захистити свою територію, захистити свою свободу”.

Міністр оборони США Ллойд Остін також наголосив, що США не перешкоджатимуть Україні розвивати власні потужності для ударів на великі відстані.

“Питання в тому, чи прагнуть США перешкодити Україні у створенні власного потенціалу для завдання ударів великої дальності. Коротка відповідь – ні. Ми цього, безумовно, не робимо”, – зазначив голова Пентагону.

Він додав, що Вашингтон уже надав Україні понад 19 мільярдів доларів допомоги у сфері безпеки.

Нещодавно, в Саратовській області невстановлений безпілотник упав на злітну смугу авіабази Енгельс-1, що є основною базою бомбардувальників, з якої росія завдає по Україні масованих ударів. У результаті падіння об’єкта пошкоджень зазнали два ракетоносці Ту-95.

Також вибух стався на військовому аеродромі під Рязанню. Крім того, стався підрив на комбінаті «Слава» у Брянську, де зберігаються резервуари з паливом.

У рф розосередили стратегічну військову авіацію після вибухів на аеродромах.

Повітряні сили рф передислокували стратегічну авіацію вглиб країни після вибухів на військових аеродромах.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Ви знаєте новини, “бавовнятко” ходить по військових аеродромах, і окупанти кудись, як то кажуть, зникли. …Військовою термінологією це називається “розосередили” по різних аеродромах свою стратегічну авіацію, порозтягували, на летовища, де можливо її обслуговувати, де є відповідні злітно-посадкові смуги, які вони можуть використовувати”, – сказав Ігнат.