Дмитро Плетенчук, пресофіцер комендатури оборони міста Херсон, капітан-лейтенант, повідомив, що ворог обстрілює місто систематично, гатить з великого артилерійського калібру, також працює з РСЗВ та мінометів
Про це він розповів в телеефірі.

“Сьогодні, 9 грудня, саме зараз, після 15:00, ворог обстрілює околиці міста. Обстріли не вщухають протягом доби. Противник це робить систематично, гатить як з великого артилерійського калібру, так і РСЗВ працює, і міномети, тому що можуть дотягнутися до Херсона з лівого берега. Відстань маленька, всього 500 метрів до лінії фронту, тобто по факту Херсон і є лінією фронту”, – розказав пресофіцер комендатури оборони міста Херсон.

Дмитро Плетенчук зазначив, що противник завдає ударів по житлових районах, по сусідніх селах, тому прилітають снаряди у будинки цивільного населення.

Плетенчук прокоментував ситуацію на островах між правим і лівим берегом р. Дніпро: “Район основного острова повністю перебуває під контролем ЗСУ, це частина Херсона, що з’єднується мостами з містом. У нас проходить лінія фронту по річці Дніпро, відповідно на маленьких островах перебувають окупанти й намагаються звідти тероризувати нас, ведуть вогонь, також зі стрілецької зброї обстрілюють правий берег. Навіть, були факти стрільби по людях, які просто прийшли набрати води. Виходити на правий берег не можна: по-перше, ворог залишив багато мінних загороджень, по-друге і ми мінуємо правий берег. Тому, від імені комендатури оборони міста Херсон хочу попередити людей, що десантно небезпечні ділянки узбережжя правого берега заміновано з метою унеможливити роботу російських ДРГ. Відповідно, виходити на берег заборонено, як і виходити на воді, як і причалювати чи відходити від берега річки Дніпро з правої сторони.”

Про те, якою є ймовірність того, що ворог спробує повернути контроль над звільненим силами ЗСУ Херсоном, розповів Владислав Селезньов.

Військовий експерт наполягає, що такий ризик існує і противника не варто недооцінювати. Але навряд чи увінчається така військова операція РФ успіхом.

Полковник ВСУ повідомив: “Навряд чи ми з вами дізнаємося, про що вони насправді думають. А ось щоб заспокоїти росіян, розповідатимуть те, що вони розповідають. Розповідатимуть, що вони “звільнятимуть” сьогодні “окуповані” українською армією Запоріжжя та Херсон”.

Владислав Селезньов нагадав, що відкидати можливості спроб захоплення Херсона окупантами не варто, пояснивши, чому: “Вони можуть розповідати все, що завгодно, але чи зможуть вони реалізувати такі плани? Якими силами та засобами, якими шкідливими ресурсами вони можуть це зробити? Хоча нам не можна з вами недооцінювати ворога, оскільки ті мобілізовані, яких приблизно близько 300 тис., – це велика цифра”.

“Бої продовжуватимуться й надалі, але наскільки вдалими для російської окупаційної армії вони будуть, безпосередньо залежить від можливостей українських сил оборони чинити опір, знищувати ворогів, а це насамперед залежить від обсягів військово-технічних поставок від наших західних партнерів”, – підсумував військовий експерт.

Російські війська будуть обстрілювати Херсон доти, доки Сили оборони не виженуть загарбників з Лівобережжя Херсонщини.

Про це сказав військовий експерт Олег Жданов на своєму Ютуб-каналі.
Він додав, що така ж ситуація – в Запоріжжі та Дніпрі, оскільки ці міста є прифронтовими до лінії зіткнення.

“На жаль, обстріл Херсона триватиме доти, доки ЗСУ не відженуть окупаційні війська від лівого берега Дніпра на відстань, яку може досягати ворожа артилерія. Така сама ситуація була в Харкові, Сумах, Чернігові, Миколаєві. Таке саме відбувається зараз у Запоріжжі, Дніпрі. Це прифронтові міста, до яких дістає російська артилерія та ракети. Наша артилерія намагається вести контрбатарейну боротьбу, але ви розумієте, не можна передбачити, куди і коли розвернути озброєння, щоб із першим вистрілом з боку росіян тут відкрити вогонь на знищення”, – пояснив експерт.

Майже одразу, як Сили оборони звільнили Херсон, окупанти почали посилено обстрілювати місто. Немає і дня, щоб Херсон не був під ворожим обстрілом. Під ураженням – житловий фонд та інфраструктура міста. Застосовують танки, артилерію, міномети. Є жертви та потерпілі.