$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Шустер: В Ізраїлі реально зараз демократія під загрозою G

Шустер: В Ізраїлі реально зараз демократія під загрозою Шустер: Ізраїль відкрив очі. Я думаю, переважно завдяки Ірану
Фото: Шустер online / Facebook
Ультраправий уряд Ізраїлю на чолі з Біньяміном Нетаньяху становить велику загрозу для ізраїльської демократії. Таку думку в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман висловив журналіст і телеведучий Савік Шустер.

Бацман звернула увагу, що минулого тижня прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху сказав, що може розглянути розширення військової допомоги Україні, і поцікавилася, чи може бути передано "Залізний купол".

"Я не знаю, наскільки ефективним буде "Залізний купол" в Україні. Я кількох експертів читав військових, реально військових людей, які знають про цю систему. Але Україна – це не Ізраїль і не Саудівська Аравія. Україна все ж таки трошки більша. Це найбільша країна в Європі, тому я не знаю, як міг би спрацювати "Залізний купол". Це добре, що Ізраїль це робить. Добре. Нетаньяху правильно сказав. Якщо годиться ця система Україні, якщо реально може захистити цивільне населення ефективно, то, звісно, це було б гарним придбанням для України", – наголосив Шустер.

Він поділився, що його непокоїть стан демократії в Ізраїлі.

"Я дуже стривожений ситуацією в Ізраїлі. Там реально зараз демократія під загрозою. Якщо ви візьмете ізраїльські газети ліберальної спрямованості, там постійно йдеться про збереження демократії. Тому що ось цей ультраправий уряд, який зараз на чолі з Нетаньяху, – це взагалі-то велика загроза для ізраїльської демократії загалом", – повідомив Шустер.

Водночас, за його словами, Ізраїль змінив своє ставлення до подій в Україні.

"Те, що Ізраїль стає чутливим і розуміє, що інтереси Ізраїлю на українській стороні. Ізраїль відкрив очі. Я думаю, переважно завдяки Ірану. Іран зараз відіграє дуже руйнівну роль, тому Ізраїль нарешті зрозумів, що все ж таки в Україні вирішується дуже багато", – зазначив Шустер.

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, Ізраїль передає Україні гуманітарну допомогу, а також медичне обладнання та обмундирування для рятувальників, але відмовляється надавати озброєння, зокрема системи протиповітряної оборони.

Українська влада неодноразово зверталася до Ізраїлю по допомогу, але діставала відмову. "Мої розмови з керівництвом Ізраїлю нічим не допомогли Україні", сказав президент України Володимир Зеленський у вересні.

У січні 2023 року посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що Ізраїль залишається єдиною демократичною країною, яка з початку літа жодного разу не висловила співчуття щодо обстрілів української цивільної інфраструктури і масової загибелі українських громадян.

2 лютого видання Times of Israel із посиланням на джерело повідомило, що Нетаньяху на зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі висловив готовність доправити в Київ "військове обладнання". Однак на брифінгу глава уряду Ізраїлю не став відповідати на запитання про Україну.