Російські загарбники готуються до наступу, проте ЗСУ контролюють ситуацію в Луганської області і готові відбивати ворожі атаки.

Водночас інформація про захоплення окупантами Білогорівки не відповідає дійсності – населений пункт під контролем української армії. Про це заявив керівник обласної військової адміністрації Луганщини Сергій Гайдай.

Як повідомив чиновник у своєму Telegram-каналі, ситуація в Луганській області залишається напруженою, але контрольованою. Окупанти готуються до наступу, проте ЗСУ готові відбивати їхні атаки. Інформація про раптовий широкомасштабний наступ не відповідає дійсності.

“Ситуація напружена, але контрольована нашими військовими. Всі ті вкидання з приводу того, що “десь за 15 хвилин почнеться повномасштабний наступ” або ще щось, не відповідають дійсності. Всі чітко розуміють, скільки резервів перекидається і що відбувається на лінії фронту. Всі готові дати відсіч”, – розповів Гайдай.

За його словами, росіяни збільшили число атак, проте ЗСУ відбиваються.

“Я так розумію, росіяни зондують, де б знайти слабке місце”, – припустив чиновник.

Також він додав, що Білогорівка залишається під контролем Києва, відомості про її нібито “захоплення” недостовірні.

“По-перше, вони навіть не знають, чи залишилися там люди і скільки. По-друге, наші бійці залишаються на позиціях, ніхто Білогорівку не захоплював. Ворога там немає”, – підкреслив Сергій Гайдай.

Додамо: наступ росіян під Донецьком сповільнився, а ЗСУ можуть готувати локалізований контрнаступ навколо Вугледару.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

4 лютого російські війська продовжили наступ у районі Кремінної. У Генштабі України повідомили, що українські війська відобразили російські штурми біля самої Кремінної та Греківки (27 км на північний захід від Кремінної), Невського (18 км на північний захід від Кремінної) та Діброви (5 км на південний захід від Кремінної). Кремінна).

Повідомляється, що українські війська продовжують завдавати ударів по матеріально-технічному забезпеченню Росії у Луганській області. Російські джерела стверджували, що 4 лютого українські війська обстріляли промисловий об’єкт у Сватові ракетами HIMARS.

4 лютого російські війська продовжили наступ у районі Бахмута. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що минулого тижня російські війська направили значну частину своїх сил у наступальні дії у напрямку Бахмута, маючи намір прорвати оборону України, але вони були невдалими. Український Генштаб повідомив, що українські війська відобразили російські штурми біля самого Бахмута, в межах 31 км на північний схід від Бахмута поблизу Верхокам’янського, Червоної Гори та Парасковіївки; та 6 км на захід від Бахмута біля Івановського.

Останніми днями російські наступальні операції на західних околицях Донецька сповільнилися. У Генштабі України повідомили, що російські війська протягом трьох попередніх діб не проводили штурми вказаних населених пунктів у районі міста Донецька – Авдіївки. 

Уповільнені темпи російських нападів у районі міста Авдіївка-Донецьк можуть підтверджувати оцінку ISW про те, що російським силам, ймовірно, не вистачає бойової сили, щоб підтримувати численні великі наступальні операції в Україні, і, таким чином, російські війська, можливо, уповільнили темп своїх нападів у цьому районі визначили пріоритет свого наступу для захоплення Бахмута та їхнього ймовірного неминучого наступу в Луганській області.