fbpx

Ой дівчата, який я рецепт пасочок привезла з села на Волині! Ми там прожили з дітворою майже рік у старенької родички і оце тільки недавно повернулися додому на Київщину. Так що я вам скажу, за цим старовинним рецептом там мало не всі жінки села готують пасочки на Великдень, кажуть, це на Поліссі дуже ходовий рецепт. Вже чекаю не дочекаюся, коли й сама приготую для своєї родини, яка нарешті вся разом

Ой дівчата, який я рецепт пасочок привезла з села на Волині! Ми там прожили з дітворою майже рік у старенької родички і оце тільки недавно повернулися додому на Київщину.

Так що я вам скажу, за цим рецептом там мало не всі жінки села готують пасочки на Великдень, кажуть, це на Поліссі дуже ходовий рецепт. Вже чекаю не дочекаюся, коли й сама приготую для своєї родини, яка нарешті вся разом!

Дякуємо нашим найкращим за цю можливість, а волинянам – за гостинність і добре ставлення!

А тепер вашій увазі – сам старовинний рецепт.

Рецепт паски з 70 жовтків

12 склянки борошна (1920 г)

70 жовтків курячих яєць

8 склянок молока

6 склянок цукру

3 склянки розтопленого вершкового масла

100 г дріжджів

1 склянка родзинок або цукатів

цедра апельсина чи лимона

3 пакети ванільного цукру

сіль за смаком

Паска вийде дуже смачною та гарною, секрет саме у заміні яєць жовтками. Тісто буде яскравим, м’яким, соковитим. Олія забезпечить йому тривалу свіжість. А спосіб запарювання закваски допоможе легко різати виріб майже без крихт.

Спочатку кип’ятиш 3 склянки молока і запарюєш 2 склянки просіяного борошна, збиваєш суміш міксером.

Розмішуєш дріжджі в 100 мл теплого молока і, як тільки запарена суміш охолоне до кімнатної температури, виливаєш дріжджі туди.

Додаєш ще 5 склянок молока і 10 склянок просіяного борошна, розмішуєш, щоб не було грудочок, – опара починає бродити.

Розтираєш частинами жовтки з цукром: на кожні 5 жовтків піде 1,2 склянки цукру. Додаєш до опари. Гарненько вимішуєш. Накриваєш посуд з опарою і ставиш в тепле вологе місце на 5 годин.

Минув необхідний час – виливаєш до тіста розтоплену олію, додаєш родзинки або цукати, апельсинову цедру і ванільний цукор, трохи солі. І місиш, місиш, місиш. Можна за допомогою тістомісу або в чотири руки.

Тісто рідке? Злегка липне до рук? Так і має бути. Змащені жиром і посипані сухарями форми заповнюєш до половини обсягу та відправляєш на вистоювання. Цей процес вважається закінченим, коли тісто підніметься приблизно на сантиметр до верхнього краю форми.

Якщо використовуєш одноразові форми з вощеного паперу, змащувати їх жиром і посипати борошном не потрібно.

Перед посадкою в духовку паски змащуєш жовтком, збитим зі столовою ложкою води. Паски випікають при температурі 180 градусів.

Про готовність дізнаєшся по аромату, що заповнив оселю, яскравому кольору верху і, головне, за допомогою дерев’яної шпажки. Проткни нею паску і швидко витягни. Якщо шпажка суха, виріб готовий.

Ще такий секретик: якщо цукру більше третини від загальної маси тіста, бродіння припиниться. Протяги, гучні звуки та поганий настрій псують випічку з дріжджового тіста.

Оптимальна температура для бродіння тіста – 28-30 градусів. Радуйся та насолоджуйся, коли готуєш. Світлого, мирного та смачного нам всім свята Великодня!

Передрук без посилання на Ibilingua.com. заборонено.

Фото ілюстративне, скріншот.

You cannot copy content of this page