Українці отримали можливість набувати страхового стажу для майбутньої пенсії або збільшувати розмір виплат. Це завдяки запуску системи добровільних страхових внесків.

Про це нагадала українцям заступниця керівника Офісу президента Юлія Соколовська.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

За словами Соколовської, щоб купити страховий стаж можна скористатися системою ID.GOV.UA або електронним підписом "Дія. Підпис" та укласти договір із Пенсійним фондом добровільного страхування.

Скористатися послугою можуть українці, яким виповнилося 16 років.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Как получить Дія.Підпис, скріншот: Telegram
Как получить Дія.Підпис, скріншот: Telegram

"Сьогодні на порталі Пенсійного фонду з'явився дуже простий інструмент, що дозволяє за кілька кліків внести страховий внесок", - розповіла Соколовська.

За її словами, механізм може зацікавити деякі категорії громадян, а саме:

- українців, які перебувають та працюють за межами країни, але планують отримувати пенсію в Україні;

- людей передпенсійного віку, яким не вистачає відповідного стажу для пенсії;

- працівників, які мають незначний офіційний дохід, за допомогою добровільних внесків їм вдасться підвищити рівень майбутньої пенсії.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Юлія Соколовська зазначила, що людина самостійно обиратиме розмір страхових внесків, їх тривалість та періодичність. Жодних звітів про сплату подавати не потрібно.

Суми сплачених страхових внесків будуть зараховані за той період, коли гроші потрапили на рахунок ПФУ. Для незастрахованих осіб цей період віднесуть до страхового стажу, для застрахованих – збільшать зарплату для обчислення пенсії.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

"Якщо за договором за визначений місяць сплачено, наприклад, 2 тисячі гривень, то для застрахованої особи місячний заробіток, який врахують при обчисленні пенсії, збільшиться більш ніж на 9 тисяч гривень. Фактично кожні 100 гривень добровільно сплаченого внеску збільшують місячну зарплату, яка буде врахована для призначення пенсії майже на 455 гривень", – додала Соколовська.

Нагадаємо, кому піднімуть пенсії у квітні: Пенсійний фонд назвав категорії.

Раніше повідомлялося, на яку суму можуть розраховувати воїни ЗСУ після виходу на пенсію: віллу не купиш.

Також, не вистачить навіть на пляшку пісного: хто з пенсіонерів приречений на 100 гривень "надбавки" у 2023 році.