Щорічно 1 квітня відзначається народне свято Дарина Брудна (за старим стилем – 19 березня).

Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті святої мучениці Дарії Римської та її чоловіка Хрісанфа. Наші пращури помітили, що наші пращури помітили, що наші пращури помітили:

Дарина Брудна 1 квітня: історія життя святого

Свята Дарія жила у Римі у III столітті. До заміжжя вона була язичницею, як і сім'я її майбутнього чоловіка. Але Хрісанф багато років вивчав Святе Письмо. Після таємного хрищення він почав публічно проповідувати слово Боже. З метою повернути сина на шлях язичницької віри батько одружив його з красунею-язичницею.

Однак Дарія була не лише гарною, а й розумною дівчиною. Вона також прийняла християнство. У Дарії у будинку збиралися жінки-християнки, у Хрісанфа – чоловіки. Сусіди-язичники поскаржилися управителю Келеріпу на них. За проповідування християнської безшлюбності пару заарештували.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Дарію віддали до блудного будинку. Але раптом там з'явився лев, який не підпустив нікого, хто хотів осквернити її. А вигрібна яма, в яку кинули Хрісанфа, очистилася і почала пахнути. Звістка про те, що відбувається, дійшла до імператора Нумермана. Він наказав піддати подружжя катуванням і страчувати. Після жорстоких катувань святих мучеників живими закопали у землю.

Дарина Брудна 1 квітня: традиції свята

Цього дня прийнято молитися святій Дарії за благополуччя та щастя у сім'ї. У цей день зазвичай тане сніг, який все перетворює на бруд. Але боятися її варто лише людям із поганими думками. Згідно з народним повір'ям, Дарина їх обов'язково "помітить" брудом. З цього приводу в народі казали: "Дарина ополонки обгадала".

Дівчатам рекомендується на Дарину Брудну влаштовувати якнайбільше розіграшів. Вважається, що краще вона впорається, тим менше її обманюватиме майбутній чоловік. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде невелика. Яка погода у цей день - така і 1 жовтня.

У народі вірили, що 1 квітня прокидається будинковий. Крім традиційного частування у вигляді молока, каші та свіжоспеченого хліба, його потрібно було ще порадувати чимось смішним. Інакше він почне мститися господарям і пустувати.

Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко
Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко

Що не можна робити 1 квітня

Дівчатам не можна обертатися на вулиці, особливо якщо їх покличе інша дівчина. Інакше чоловічої уваги не буде цілий рік. Якщо ж чоловіка гукнув чоловік, треба обернутися обов'язково.

Заборонено цього дня горювати, плакати та думати про погане. Думки повинні бути позитивними та життєрадісними. Крім того, не слід розпочинати нові справи, тому що нічого хорошого з цих починань не вийде.

Нагадаємо, що величезний маєток Ярославського олігарха у Харкові охороняли росіяни: командир Kraken про екс-власника ФК "Металіст".

Раніше ми повідомляли, що гречка та хліб знову подорожчають? В Україні не зможуть засіяти 200-300 тисяч гектарів землі.