$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

"Харківгаз" після переходу під управління НАК "Нафтогаз" збільшив виробничо-технологічні втрати газу на 80% – ЗМІ

"Харківгаз" після переходу під управління НАК "Нафтогаз" збільшив виробничо-технологічні втрати газу на 80% – ЗМІ АТ "Харківгаз" перейшло під управління групи "Нафтогаз" у січні цьогоріч
Фото: censor.net
Газорозподільна компанія "Харківгаз" збільшила відбори газу на власні потреби з газотранспортної системи: у січні – лютому на виробничо-технологічні втрати (ВТВ) облгаз відібрав рекордні 21 млн м³ замість 11 млн м³ торік. Про це пише видання Telegraf, яке проаналізувало дані інформаційної платформи "Оператора ГТС України".

У січні 2023 року "Харківгаз" відібрав на власні потреби 11,8 млн м³ газу, у січні 2022-го – 7,2 млн м³. У лютому 2023 року – 9,2 млн м³ проти 4,2 млн м³ у лютому 2022-го.

"Така динаміка є нехарактерною для Харківської області, у якій за підсумками 2022 року падіння промислового виробництва склало 40%. У "Харківгазі" та керуючій компанії "Газмережі" відмовилися коментувати перевитрати", – ідеться в матеріалі Telegraf.

Ситуацію прокоментував виданню один із колишніх менеджерів "Оператора ГТС", ознайомлений із тим, як використовують технічний газ облгази. Він вважає, що збільшення ВТВ у такій прогресії "явище ненормальне і треба розбиратися, чому воно виникло".

"Можуть бути так звані військові витрати через пошкодження газових мереж. Але ми про такі не чули. Або "Харківгаз" повернувся до старих схем: у "Нафтогазу" купують газ по пільговій ціні 7 грн за 1 м³, а самі продають по ринковій за 20 грн 1 м³ промисловості. Для Харкова як промислового міста це не проблема – знайти зацікавлених", – сказав співрозмовник, імені якого журналісти не розкривають.

Видання нагадало, що АТ "Харківгаз" перейшло під управління групи "Нафтогаз" у січні цьогоріч.

"Однак, схоже, державний контроль не привів до підвищення ефективності роботи облгазу: відбори з ГТС тільки зросли. Нагадаємо, що раніше обсяги газу, закладені на виробничо-технологічні витрати, зросли в іншого оператора – ТОВ "Газорозподільні мережі України", яка входить у структуру НАК "Нафтогаз України" та управляє мережами в Кіровоградській області. Згідно з даними НКРЕКП, після переходу мереж під управління нової компанії обсяг ВТВ компанії зріс із 24,2 млн м³ до 26,4 млн м³", – наголосили автори матеріалу.