Російські загарбники розпочали активні штурми зранку 30 березня на напрямку Сватове – Кремінна. Окупанти активно використовують бронетехніку та артилерію. У такий спосіб ворог прагне просунутися у бік Лиману Донецької області.  

Про це 24 Каналу розповів офіцер ЗСУ, боєць 1 окремої бригади спецпризначення імені Івана Богуна Тарас Березовець. 
 
Офіцер ЗСУ пояснив, що Лиман та Куп’янськ відіграють таку ж стратегічно важливу роль як і “фортеця” Бахмут. Вони є прямою дорогою на Слов’янськ, а потім далі на Краматорськ та Ізюм. 

Для росіян це стратегічно важливий напрямок, бо тут ми загрожуємо їхнім флангам – і через Лиман, і через Куп’янськ ми напряму загрожуємо Луганську, – повідомив Березовець. 

Відтак, на напрямку Сватове – Кремінна російські загарбники посилили активність та збільшили присутність своїх підрозділів. Крім того, вони постійно спрямовують поповнення військ на цю ділянку фронту. 

Особливість штурмів на Лиманському напрямку в тому, що противник дуже активно використовує спецпідрозділи регулярної армії Росії, зокрема десантників. Тобто ворог перекинув на цей напрямок свої елітні частини. 

Утім, Збройні Сили України закріпилися на березі річки Оскіл. Це дає українським захисникам можливість для розвитку контрнаступальних дій на Східному напрямку. 

І українці вже реалізовують певні етапи контрнаступу, готуючись до більш рішучих дій на фронті, вважає військовий експерт Михайло Самусь. 

“Міністр оборони в інтерв’ю вже заявив, що йде підготовка до контрнаступу. Якщо говорити по сучасні наступальні операції, звісно вони не відбуваються миттєво, вони розтягнуті у часі, мають свої етапи. Я впевнений, що певні етапи вже реалізуються”, – зазначив він. 

Так, вже діє система розвідки, система спеціальних операцій, інформаційно-психологічні операції. Здійснюються певні заходи і в кіберпросторі. 

Відбуваються начебто невидимі заходи, які невдовзі стануть очевидними. 

“В тому числі, звісно, можуть відбуватися удари по критичній інфраструктурі, або по тих елементах військової критичної інфраструктури, яка в принципі забезпечує здатність противника оборонятися, в тому числі, по місцях базування авіації, або по складах з боєприпасами, або по скупченню особового складу, командних пунктах і так далі”, – зауважив експерт. 

Так звані “бавовни” є проявом того, що українська армія починає відпрацьовувати ці етапи, вже здійснюючи підготовку до рішучих етапів контрнаступальних операцій, наголосив Михайло Самусь. 

Водночас військовий аналітик Майкл Кларк вважає, що Збройні сили України не розпочнуть великий контрнаступ, доки не сформують із західних танків повноцінну танкову бригаду. Йдеться про близько сотню танків. 

На думку Кларка, українське командування планує дочекатися прибуття Leopard 2. Також експерт вважає, що ЗСУ чекатимуть на закінчення сезону бездоріжжя. За словами аналітика, на те й інше необхідно близько місяця. 

Наголошується, що до України вже прибули перші британські Challenger 2. Втім, техніку не відправлять на передову, поки ЗСУ не матимуть близько сотні західних танків для формування танкової бригади. 

“Якщо вони зроблять це правильно, з усією бронетехнікою, яка йде з нею, з усім прикриттям і всім іншим, вони проріжуть все, що є у росіян на землі. Але вони повинні зробити це правильно, і саме тому вони не підуть [в наступ] раніше”, – заявив Кларк. 

Тож найімовірніше у найближчі місяці Україну все ж чекає велика контрнаступальна операція, ЗСУ вже роблять перші кроки у ній та проводять активну підготовку. В той же час російським загарбникам варто готуватися до чергового “жесту доброї волі” з тимчасово окупованих територій України.