Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що лідери країн Євросоюзу близькі до обговорення відправлення миротворчих сил до України.

Про це повідомляє Index.

Орбан зазначив, що західні лідери все частіше говорять про можливість направлення миротворців. Хто саме і на якому рівні веде ці переговори, угорський прем’єр не уточнив.

“Ми зараз близькі до того, що для європейських лідерів стане легітимним відправляти якісь миротворчі сили на фронт. Якщо так буде тривати, ми можемо дійти до Третьої світової війни”, – сказав Орбан.

Він також заявив, що ще рік тому лідери ЄС сперечалися, чи припустимо в принципі надсилати зброю, а тепер надсилають в Україну все більше і більше важкої зброї.

“На Заході стверджують, що війну і Україну треба підтримувати, тому що це правильно. Але це не так. На кону стоїть питання світової війни і миру в усьому світі”, – сказав Орбан.

Він також повідомив, що у п’ятницю, 31 березня, парламент Угорщини ухвалить постанову з вимогою припинення вогню.

“Ми повинні говорити не про мирні переговори, а про припинення вогню. Якщо буде припинення вогню, тоді є шанс подумати про хід мирних переговорів. В першу чергу має бути припинення вогню, щоб більше не гинули люди, щоб більше не руйнували міста, щоб більше не гинули цивільні. Якщо це буде, тоді може бути прорив”, – вважає Орбан.

Нагадаємо, угорська президентка Каталін Новак у середу заявила про підтримку мирного плану для України, який не передбачає перемоги Росії й водночас ґрунтується на “реалістичних цілях”.

Про це, як пише “Європейська правда” з посиланням на HVG, Новак сказала на пресконференції з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом під час візиту до Анкари.

“Нам потрібен мирний план, який не тягне за собою перемоги для Росії, та водночас передбачає справедливі й реалістичні цілі”, – зазначила угорська президентка, наголосивши, що РФ також має забрати війська з України.

Також вона подякувала Ердогану за посередницьку роль між Україною та Росією.

“Кінцева мета – це мир, який вимагає спільної волі, й потрібно робити все для запобігання ескалації війни. Потрібно вгамувати, а не підсилювати напруженість, а воюючі сторони повинні сісти за стіл переговорів, і потрібен мирний план”, – додала Новак.

Зазначимо, міністерство зовнішніх справ заявило, що відкидає спроби міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто втягнути Україну у внутрішньополітичну боротьбу в Угорщині, а також наголосило, що відмова Будапешту підтримати Київ — це запрошення для Москви до агресії в ЄС.

“Аморально спекулювати на горі українців задля отримання політичних дивідендів напередодні парламентських виборів. Ми не втручалися і не будемо втручатися у внутрішні справи Угорщини. Оцінку діям угорських політиків зрештою дадуть угорський народ та історія”, — заявив спікер МЗС України Олег Ніколенко.

Таким чином українське зовнішньополітичне відомство відреагувало на заяви Сійярто. Зокрема, угорський прем’єр висловив своє обурення у зв’язку з позицією Петера Маркі-Зая, який протистоїть на парламентських виборах чинному голові уряду країни Віктору Орбану. Так, Маркі-Зай підтримав акцію у пам’ять про українців, загиблих у Маріуполі, що відбулася в Будапешті, й виступив на підтримку українських біженців. Натомість Сійярто заявив, що позиція Маркі-Зая втягує Угорщину у війну з РФ.

“Відмова прем’єр-міністра Орбана надавати повну підтримку Україні сьогодні — це не запобігання втягуванню Угорщини у війну, а навпаки – запрошення Росії до подальшої агресії вглиб території Європи. Розраховуємо, що Будапешт сприятиме єдності в ЄС та НАТО задля припинення війни РФ проти України. Росія не повинна отримувати більше простору для продовження її звірств проти українського народу та руйнування європейської безпеки”, — наголосив у відповіді Ніколенко.