Капітан ЗСУ Валерій Прозапас зауважив, що на лінії фронту ЗСУ поступово перехоплюють ініціативу.

“Захлинувся наступальний порив російської армії на Бахмутському напрямку. Ініціатива поступово переходить до ЗСУ. Ми потрохи починаємо просуватися вперед не тільки на Бахмутському напрямку, а й на інших напрямках. Сподіваюсь, що росіяни не встигнуть перегрупуватися й літня кампанія призведе до тих самих результатів, як минулого року на Херсонщині й Харківщині”, – підкреслив Прозапас в ефірі одного з телеканалів

За словами капітана ЗСУ, на полі бою почалися тенденції щодо перехоплення ініціативи Збройними Силами України.

“Закликаю усіх спостерігати за офіційними повідомлення від Генштабу України та зберігати тишу щодо контрнаступу”, – наголосив Прозапас.

Своєю чергою політолог Руслан Бортник заявив, що контрнаступ ЗСУ вже почався на багатьох напрямках.

“Все почалося. Дивіться, спочатку почалася історія навколо Білгорода. Тому воно почалося, просто не там, де всі очікували. Розтягування цього фронту, тому Білгород, а після цього активне промацування лінії фронту та розвідка боєм навколо Артемівська (Бахмут, – прим. ред.) .) після періоду затишшя і на південному напрямку. Воно просто як намисто, щодня нанизує нам нову ситуацію, новий театр бойових дій і росія змушена розтягувати ресурси”, – заявив експерт у коментарі Politeka Online

Експерт додав, що не контрнаступ почався не так, як усі чекали. Але воно вже йде, адже сили оборони по всіх флангах перевіряють супротивника на міцність, використовуючи велику кількість техніки та сил.

“Контрнаступ видно, просто не реалізована фінальна фаза цього контрнаступу. Не введені в бій вирішальні резерви, але контрнаступ уже очевидний у багатьох напрямках. Почалося воно з тактики тисячі порізів, коли ми в багатьох напрямках одночасно напружуємо російську оборону, шукаючи в ній слабкі місця Але що дозволяє нам говорити про початок контрнаступу. Максимальна інтенсифікація артилерійських обстрілів і масштабне застосування бронетехніки за багатьма напрямами і особливо на півдні”, – додав фахівець.

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко звертає увагу, що коментувати наступальні дії ЗСУ мають виключно компетентні органи. Щодо кардинально протилежних заяв України та Росії щодо ситуації на фронті, тут треба просто розуміти, пояснює він, що це – війна, яка, серед іншого, є мистецтвом обману.

“Брешуть усі. В тій чи іншій мірі. Проблема РФ у тому, що там брешуть – і вірять у свою брехню. У результаті при сприйнятті справді все частіше спираються на неадекватну, недостовірну інформацію, – наголошує експерт. – Простий приклад. Хтось із нижчої ланки на фронті прозвітував: “Ми тут пошкодили ворожу машину… Мабуть”,-каже він виданню Коментарі.

Вищий чин, передаючи цю інформацію вище, підправив звіт, зробивши його ствердним: “Ми знищили ворожу машину”.

Наступна передавальна ланка приписала вже дві машини. Далі машини перетворилися на РСЗВ “Хаймерс”, танки “Леопард” тощо. Отримуючи неадекватну інформацію, росіяни, відповідно, роблять нові та нові помилки”. Що стосується того, що відбувається в Росії — це явні ознаки Failed State (держави, що не відбулася), вважає Андрій Єрьоменко.

“Серед таких ознак – відсутність чіткої межі (тут РФ сама себе загнала в пастку, приєднавши до себе те, що навіть не контролює, у результаті сама не знає, де її реальні кордони). Ще одна ознака – монополія на насильство є не лише при владі, – зазначає експерт. – Різні групки займаються розбиранням між собою. Пригожинці періодично поневіряються з кадировцями, відкрито — з Міноборони, беруть у полон офіцера, б’ють і змушують вибачатися — і їм за це нічого! На тлі всього цього немає розуміння цілей, немає стратегій. Це очевидні ознаки того, що РФ як держава – сиплеться”.