$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +15 Київ

Каховську ГЕС підірвали за вказівкою з Кремля з кабінету Путіна – Данілов

Каховську ГЕС підірвали за вказівкою з Кремля з кабінету Путіна – Данілов Причиною теракту секретар РНБО вважає спробу росіян перешкодити контрнаступу України
Фото:.president.gov.ua

Країна-агресор свідомо наважилася на руйнування Каховської ГЕС. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив 7 червня в коментарі "Радіо Свобода".

За його словами, РФ застосувала закладену раніше вибухівку, а вказівка підірвати станцію надійшло від найвищого керівництва окупантів.

"Підрив дамби відбувся російськими терористами тією вибухівкою, яка була закладена ще заздалегідь, у вересні – жовтні минулого року, скоріше за все, за вказівкою Москви, усе це відбулося вчора. Команда на цей терористичний акт видавалася з Кремля, з кабінету [президента РФ Володимира] Путіна. На інших рівнях такі вказівки не віддаються. Це не рівень батальйону, дивізії, це не рівень навіть ситуації, пов'язаної з [міністром оборони Сергієм] Шойгу", – сказав Данілов.

Він зазначив, що перед підривом окупанти спеціально затримували воду, щоб накопичити обсяг для більшої руйнівної сили. Причиною теракту секретар РНБО вважає спробу росіян перешкодити контрнаступу України на окуповані території.

Контекст

Уранці 6 червня оперативне командування "Південь" сил оборони України повідомило про підрив росіянами Каховської ГЕС. За даними "Укргідроенерго", унаслідок підриву машинного залу зсередини Каховську ГЕС зруйновано повністю, відновити її неможливо. За даними Херсонської обладміністрації, унаслідок техногенної катастрофи може бути затоплено приблизно 80 населених пунктів. У Херсонській області оголосили евакуацію.

Рівень води в Каховському водосховищі падає майже на 15 см щогодини, заявляв голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. В "Укргідроенерго" прогнозують, що Каховське водосховище спрацюється (тобто вода в ньому опуститься) протягом чотирьох днів.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що підрив дамби Каховської ГЕС – найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років. За інформацією Офісу президента, унаслідок вибуху в Дніпро потрапило не менше ніж 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

Зеленський заявив, що, за даними української розвідки, підрив був навмисним, але ворог діяв хаотично, допустивши затоплення власної техніки. "Водночас підрив дамби не вплинув на спроможність України деокуповувати власні території", – додав глава держави.

У Херсонській ОВА вранці 7 червня заявили, що інтенсивність підтоплення зменшується, але вода ще прибуватиме. Затоплено 1852 будинки на правобережній частині області.