Ворожі іпсо сьогодні працюють у посиленому режимі, заявляє Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр.

Міф про «військову могутність» РФ обслуговує вся пропагандистська система цієї держави.

Щойно їх армія несе втрати та зазнає невдач на фронті, вони одразу подвоюють кількість інформації про їхні успіхи.

От сьогодні таких повідомлень відчутно побільшало.

Значить ситуація розвивається навпаки.

Так, проросійські телеграм-канали сьогодні особливо приділяють увагу поширенню меседжів про нібито ефективну діяльність військ рф на різних напрямках.
Наприклад сьогодні вони повідомили:
– нібито рф успішно наступає в Мар’їнці
– нібито росія контролює Бахмут

– нібито зс рф зупинили наступ ЗСУ

Однак всі ці заяви – не більше, ніж мрії ворога.

Ні для кого не секрет, що російські окупанти, підриваючи Каховську гідроелектростанцію (ГЕС), хотіли вплинути на військову стратегію Збройних сил України (ЗСУ), але не врахували катастрофічних наслідків. Українських військових ця подія засмутила, але контрнаступ не зупиниться.

Таку думку сьогодні, 7 червня, висловив військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

Експерт зазначив, що в України немає такого озброєння, щоб підірвати дамбу такого масштабу. Не зрозуміло на що розраховує російська пропаганда, яка сурмить про те, що дамбу підірвала українська сторона.

“В України немає такого озброєння, яке могло б з одного заходу знищити щось таке велике, як дамба Каховської ГЕС. Я нагадаю, цей об’єкт будувався за часів Радянського Союзу і був побудований досить якісно. Такі масштабні об’єкти будували якісно. Дивлячись на те, скільки секцій дамби знищено — це контрольований підрив”, — сказав він в ефірі телеканалу FREEДОМ 

Для України немає жодної вигоди знищувати такий об’єкт, оскільки це катастрофа для країни.

“Для України — це суцільний негатив. Україна втрачає території, землі, зрошення для багатьох районів, будинки, будівлі, промислові об’єкти… Тобто екологічна катастрофа. Це ще раз підтверджує, що немає сенсу українській стороні руйнувати дамбу. Якщо подивитися на риторику російської сторони, то можна зробити висновок, що їм вигідна ця історія. Вони говорять про те, що не погано, що стільки території затопило, пропонують розглянути об’єкти, які можна ще підірвати тощо”, — зазначив Ступак.

Експерт упевнений, що в Росії не врахували всіх можливих наслідків, ухвалюючи рішення підірвати дамбу.

“З військової точки зору, ймовірно, російська сторона побачила десь якусь активність українських військ на правому березі, який контролюється Україною, і в паніці було ухвалено рішення підірвати дамбу. Але вони не подумали, що вгору за течією розташована Запорізька АЕС, яка пов’язана з цією дамбою, і, якщо там не буде води, це стане ще більшою катастрофою. Вони не подумали, що цю воду використовує Крим. Вони бачили тунельно ситуацію”, — сказав він.

Метою Росії було ускладнити форсування українськими військами річки Дніпро.

“Стратегічна мета російської сторони — розмивається річище, ускладнюється потенційний перехід річки українськими військовими. Російська Федерація розуміє, що можна сконцентрувати військові ресурси на інших напрямках”, — вважає Ступак.

Він упевнений, що ця катастрофа не вплине на контрнаступ ЗСУ, а лише скоригує плани.

“Підрив дамби Каховської ГЕС українських військових засмутить, але не зупинить. Можливо буде якесь коригування планів контрнаступу, але не більш того. Я впевнений, що планів контрнаступу було розроблено багато з урахуванням різних подій”, — сказав експерт.