$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Міноборони РФ заявило про підрив аміакопроводу Тольятті – Одеса у Харківській області. В ОВА повідомляли про два обстріли трубопроводу окупантами

Міноборони РФ заявило про підрив аміакопроводу Тольятті – Одеса у Харківській області. В ОВА повідомляли про два обстріли трубопроводу окупантами Москва домагається відновлення експорту аміаку трубопроводом Тольятті – Одеса
Фото: wikipedia.org (ілюстративне)
Міноборони країни-агресора РФ заявило про підрив аміакопроводу Тольятті – Одеса ввечері 5 червня поблизу населеного пункту Масютівка Харківської області.

Про це йдеться у повідомленні відомства в Telegram 7 червня.

Російська сторона звинуватила у підриві "українську ДРГ".

"Наразі через пошкоджені ділянки трубопроводу йде стравлювання залишків аміаку з української території", – ідеться у повідомленні.

У Харківській ОВА поінформували, що ввечері 5 червня російські окупаційні війська обстріляли Куп'янський район, влучивши у трубопровід з аміаком. Унаслідок ворожих ударів сталася розгерметизація трубопроводу. За даними ОВА, витік аміаку після російських обстрілів був незначним.

6 червня окупанти вдруге обстріляли аміакопровід у Куп'янському районі, аміаку в повітрі не зафіксували, зазначали в ОВА. "Зафіксовано загалом шість прильотів у район насосної станції біля села Масютівка", – розповідав керівник Харківської ОВ Олег Синєгубов.

Президент України Володимир Зеленський 6 червня на зустрічі з журналістами допустив поновлення роботи аміакопроводу Тольятті – Одеса, відеозапис опубліковано у Facebook ОПУ.

"Усі думають, що робити з аміаком, а потім просто щось прилетіло з Росії  й усе", – наголосив глава держави.

Контекст

Москва домагається відновлення експорту аміаку трубопроводом Тольятті – Одеса. Зокрема, у російському МЗС заявляли, що "зернова угода" припинить своє існування, якщо РФ не дістане гарантій виконання її вимог, зокрема щодо аміаку.

Україна готова розглядати дозвіл на транзит російського аміаку через свою територію, але лише у разі розширення "зернової угоди", заявляли в українському уряді.