$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +15 Київ

Ердоган після розмови із Зеленським зателефонував Путіну, наголосивши на важливості розслідування підриву Каховської ГЕС, щоб "не залишалося місця для сумнівів"

Ердоган після розмови із Зеленським зателефонував Путіну, наголосивши на важливості розслідування підриву Каховської ГЕС, щоб "не залишалося місця для сумнівів" Телефонна розмова Ердогана з Путіним (на фото) відбулася після переговорів президента Туреччини із Зеленським
Фото: EPA
Президент Туреччини Реджеп Ердоган 7 червня провів телефонну розмову з главою Кремля Володимиром Путіним.

Про це повідомляють у Twitter канцелярії президента Туреччини.

Зазначають, що політики обговорили "події у російсько-українській війні".

Зокрема, Ердоган сказав Путіну, що важливо, щоб усебічне розслідування підриву дамби Каховської ГЕС було проведено так, щоб не залишалося місця для сумнівів.

"Президент Ердоган заявив, що може бути створена комісія за участю російських та українських експертів, Організації Об'єднаних Націй і міжнародної спільноти, включно з Туреччиною, і що Туреччина готова зробити свій внесок у цьому контексті", – ідеться в повідомленні.

Ердоган також зазначив, що бачить користь у продовженні консультацій з ООН щодо усунення перешкод для експорту російського зерна й добрив.

Зі свого боку Путін у розмові з Ердоганом звинуватив Україну в нібито підриві Каховської ГЕС, його цитує Telegram Кремля.

Телефонна розмова Ердогана з Путіним відбулася після переговорів президента Туреччини з президентом України Володимиром Зеленським.

Зокрема, Зеленський розповів Ердогану про гуманітарні й екологічні наслідки російського теракту на Каховській ГЕС, в також про ризики для ЗАЕС в Енергодарі.

Ердоган під час розмови запропонував Зеленському створити комісію для розслідування руйнування Каховської ГЕС, поінформували в канцелярії глави турецької держави у Twitter.

Контекст

Уранці 6 червня ОК "Південь" сил оборони України повідомило про підрив росіянами Каховської ГЕС. За даними "Укргідроенерго", унаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС зруйновано повністю, її відновлення неможливе.

За даними Херсонської ОВА, унаслідок техногенної катастрофи може бути затоплено майже 80 населених пунктів. В області оголосили евакуацію.

Зеленський говорив, що підрив дамби Каховської ГЕС – найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років. За інформацією Офісу президента, унаслідок вибуху в Дніпро потрапило не менше ніж 150 тонн мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

У Херсонській ОВА вранці 7 червня заявили, що інтенсивність підтоплення падає, але вода ще прибуватиме. На той момент було затоплено 1852 будинки на правобережній частині області, евакуювали 1457 осіб.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив 7 червня, що Каховську ГЕС підірвали за вказівкою із Кремля, з кабінету Путіна.