Колишній президент США Дональд Трамп став фігурантом кримінального розслідування. Про це йому листом повідомили федеральні прокурори.

Наявна інформація з’явилася у журналістів від особи, знайомої з цією справою. У виданні зазначають, що повідомлення Дональдові Трампу – найчіткіший сигнал до того, що спеціальний прокурор Джек Сміт близький до ухвалення рішення. Мовиться про пред’явлення звинувачень у розслідування проти колишнього президента.

Трампа хочуть притягнути до відповідальності.

Трамп перебуває під слідством через приховування пачок секретних документів. Їх він тримав у своєму приватному маєтку. Також колишнього президента обвинувачують в організації схеми, яка унеможливила федеральним органам влади знайти ці документи.

Журналісти додатково зазначили, що представник офісу Сміта від коментарів щодо листа Трампу відмовився.

Водночас у виданні Politico зазначають, що впродовж останніх тижнів Сміт викликав до великого журі кількох осіб з найближчого оточення Трампа. Воно, власне, займається розслідуванням справи про документи. Серед тих, кого викликали, був один з адвокатів колишнього президента.

Колишня спікерка Трампа Тейлор Будович визнала, що у середу зранку була перед великим журі, сформованим у Флориді. Її спитали про заяву, яку колишній президент написав на початку 2022 року. У ній йшлося про те, що він буцімто віддав “усе” після того, як повернув 15 коробок з матеріалами до Національного архіву.

Повернімося до листа для Трампа. Інструкція Міністерства юстиції передбачає, що “цільового листа” прокурори можуть надіслати тим, кому, ймовірно, висунуть звинувачення у зв’язку з розслідуванням великого журі. Таким чином правоохоронці дають можливість дати свідчення до моменту, коли винесуть обвинувальний вирок.

У цьому випадку адресатом прокурорів може бути особа, щодо якої є “вагомі докази, які пов’язують її зі скоєнням злочину, і яка, на думку прокурора, є ймовірним обвинуваченим”.

Зауважимо, що прокурори розслідують справу проти Трампа через зберігання матеріалів, які становлять національну безпеку. Правоохоронці могли свої висновки зробити на основі доказів, що він на той момент усе ще був президентом, коли секретні документи перемістили Мар-а-Лаго. Це означає, що його “незаконне володіння” розпочалося у Флориді.

Водночас йому можуть не пред’явити звинувачення у порушенні Закону про шпигунство у Вашингтоні. Це стане неможливим, якщо в прокурорів будуть докази того, що Трамп знав, що зберігає в Мар-а-Лаго документи з нацбезпеки після того, як покинув посаду, до прикладу, “розмахуючи ними або показуючи людям”.

Колишній віцепрезидент США Майк Пенс заявив у середу ввечері, що підтримує допомогу США Україні, і розкритикував колишнього президента Дональда Трампа за його похвалу президенту Росії Владіміру Путіну.

Про це, він заявив під час серії запитань від глядачів в ефірі CNN.

“Я знаю, що дехто в цих дебатах назвав війну в Україні територіальною суперечкою. Це не так, це було російське вторгнення, неспровоковане російське вторгнення. І я вважаю, що Сполучені Штати Америки повинні продовжувати надавати мужнім солдатам в Україні ресурси, необхідні їм для відбиття російського вторгнення і відновлення територіальної цілісності”, – сказав він у відповідь на запитання Майкла Бенкса, виборця-республіканця.

Зауваження Пенса різко контрастують з Трампом, який під час аналогічного спілкування не сказав, чи хоче він, щоб Україна перемогла у війні. Колишній президент оминув це питання, коли йому поставили його у травні.

“Я хочу, щоб усі перестали вмирати. Вони вмирають. І росіяни, і українці. Я хочу, щоб вони перестали вмирати. І я зроблю це за 24 години “, – сказав Трамп.

Потім Пенс зробив зауваження Трампу за те, що він назвав Путіна генієм у лютому на консервативному радіошоу.