Часто наші читачі можуть дізнатися, що великі українські мобільні оператори часто псують настрій своїм абонентам поганою якістю зв'язку та мобільного інтернету. Однак цього разу поговоримо про "темну матерію", про інтернет п'ятого покоління - 5G.

Все зрозуміло, адже 5G – це ще швидше, ніж 4G, який зараз є в Україні. Четверте покоління працює не так стабільно, як до війни, проте працює.

Експерти порталу GSMinfo вирішили розповісти, коли ми всі в Україні зможемо оцінити всі "плюси" п'ятого покоління бездротових мереж.

Мобільні телефони, фото: znaj.ua
Мобільні телефони, фото: znaj.ua

Зараз 5G вже є у більшості розвинених країн, серед яких США, Канада, Китай, багато країн Європи, Сходу та деяких країн Азії. 5G, безумовно, доступний ще не всім жителям світу і в Україні його теж поки що немає.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Перші кроки до впровадження мереж п'ятого покоління у нас було зроблено у 2019 році. Потім у 2020 році було запущено тестову версію 5G на окремій території.

Пенсіонери, смартфон - фото mobcompany.info
Пенсіонери, смартфон - фото mobcompany.info

Наразі це спільний проект Міністерства цифрової трансформації, мобільного оператора Vodafone Україна, компанії Huawei Ukraine та технологічного парку UNIT.City, який вони активно розвивають.

Vodafone. Фото: Youtube
Vodafone. Фото: Youtube

Саме таке запитання поставила у мережі Facebook клієнтка мобільного оператора Vodafone.

Відповідь прозвучала так: "Ми ж хочемо надавати тільки якісні та перевірені послуги. Зараз вона ще не була впроваджена для мас, але існує лише тестова зона технології 5G. Однак, запевняємо, ми робимо все можливе, щоб ви якнайшвидше почали користуватися 5G. Звичайно, це відбувається не так швидко, як нам хотілося б, адже ми продовжуємо підтримувати стабільну роботу мережі та допомагати тим, кому наша допомога є критично необхідною. Тому просимо поставитися з розумінням, ми зробимо все, щоб вас не підвести”.

Тобто, як виявляється, ввести 5G не так просто і легко. Система вимагає складних та тривалих тестувань та вивчень. Раніше були очікування, що 5G повністю стане доступним в Україні у 2022 році. Проте війна завадила цим планам.

Наразі до цієї теми знову активно повернулися. За словами експертів, можливо, що запуск 5G відбудеться вже до кінця 2023 року, але тільки у великих містах: Київ, Харків, Одеса, Львів і Дніпро. Інші українці зможуть відчути переваги ультрашвидкого інтернету протягом наступних двох років.

Нагадаємо, "Київстар" анонсував нові тарифи, але не всім сподобається.

Раніше повідомлялося, Vodafone спокушає українців персоналізованими пропозиціями: як мінімум чотири корисні подарунки.

Також, українці обурилися відсутністю зв'язку від "Київстар": "Безсумлінні, неможливо поговорити".