$39.58 €42.26
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Окуповану Кінбурнську косу через вибух на Каховській ГЕС відрізано від материка

Окуповану Кінбурнську косу через вибух на Каховській ГЕС відрізано від материка Зайнятий окупантами острів відрізано від "великої землі"
Фото: Міндовкілля / Telegram
Унаслідок підриву Каховської ГЕС ділянка суші, яка з'єднує Кінбурнську косу з материковою частиною Миколаївської області, вкрилася водою. Про це пресслужба Південного лісового офісу держпідприємства "Ліси України" повідомила 7 червня у Facebook.

Перешийок виявився затопленим приблизно за 50 годин після прориву греблі. Із коси до материка землею дістатися вже неможливо, ідеться в повідомленні.

"Станом на вечір 7 червня в районі села Геройське дорога, яка пов'язувала півострів із материком, повністю затоплена – Кінбурн відрізаний від великої землі", – написали у ДП.

Там наголосили, що на півострові масово горить ліс. Про це свідчать дані автоматизованої системи "Пожежі".

Кінбурнська коса – єдина частина Миколаївської області, зайнята окупантами. Решту території Збройні сили України звільнили в серпні 2022 року під час наступальних дій.

Контекст

Уранці 6 червня ОК "Південь" сил оборони України повідомило про підрив росіянами Каховської ГЕС. За даними "Укргідроенерго", внаслідок підриву машинного залу зсередини Каховську ГЕС зруйновано повністю, відновити її неможливо.

Президент України Володимир Зеленський скликав засідання РНБО через підрив Каховської ГЕС російськими окупантами. Глава держави доручив провести евакуацію людей із районів ризику та забезпечити питною водою всі міста і села, яким постачали воду з Каховського водосховища.

У Херсонській області оголошено евакуацію. За даними Херсонської ОВА, внаслідок техногенної катастрофи може бути затоплено приблизно 80 населених пунктів.

Рівень води в Каховському водосховищі падає майже на 15 см/год, заявив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. В "Укргідроенерго" прогнозують, що Каховське водосховище спрацюється (тобто вода в ньому опуститься до рівня, нижчого за ГЕС) за чотири дні.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець 7 червня повідомив, що збитки екології від руйнування Каховської ГЕС уже становлять понад 46 млрд грн.