Web Analytics

Депутати міськради погодили винесення «питання Жукова» на сесію

На спільному засіданні постійних комісій Харківської міської ради більшість депутатів виступила за винесення на сесію питання про повернення проспекту Григоренка попередньої назви — Маршала Жукова. Ім'я Григоренка пропонується увічнити у назві вулиці між Римарською та Клочківською.

Про це «МедіаПорту» розповів позафракційний депутат Ігор Черняк, який виступав проти і на спільному засіданні постійних комісій висловлював зауваження до цієї ініціативи.

«Я ставив питання, але відповіді були такі: інші петиції не виносилися на сесію, тому що не виносилися; обговорення не проводили, тому що воно за законом не обов'язкове і «всі харків'яни «за». Як вони сказали, у міськраді отримали 40 тисяч підписів за повернення назви. На їхню думку, закон це не порушує, тому що Жуков боровся проти нацизму. А висновки Інституту національної пам'яті, кажуть, носять рекомендований характер», — розповів Черняк. 

У проекті рішення йдеться не про «перейменування», звертає увагу Черняк, а про «повернення» попередньої назви проспекту Григоренка:

«Повернути лінійному об’єкту вулично-дорожної мережі міста (об’єкту топоніміки), який пролягає від Московського проспекту до проспекта Героїв Сталінграда […], попередню історичну назву, яка діяла з 14.02.1990 по 17.05.2016, — пр. Маршала Жукова, так як життя і діяльність Жукова Г. К. пов'язані зі спротивом та вигнанням нацистських окупантів з України, а також визволенням міста Харкова у часи Другої світової війни 1939-1945 рр».

«Найменувати лінійний об’єкт вулично-дорожної мережі міста (об’єкт топоніміки міста Харкова), який пролягає від вулиці Римарської до вулиці Клочківської […] — вулиця Петра Григоренка».

На те, що постать Жукова пов'язана із вигнанням нацистських окупантів з України та визволенням Харкова, посилалися члени міської топонімічної комісії, коли погоджували винесення питання на сесію.

В Українському інституті національної пам'яті заявили, що повернення назви суперечитиме закону. 

Сесія міськради має розпочатися 19 червня о 10.00. Низка організацій пікетуватиме міськраду. 

Питання про повернення проспекту Григоренка імені Жукова — серед останніх у порядку денному.