Суспільство (відео)

На Чернігівщині реалізували унікальний соціальний проект (Відео)

У Носівській об’єднаній територіальній громаді реалізували унікальний проект. Йдеться про «Соціальне таксі», яке почало своє існування завдяки проведенню реформи децентралізації.

«Дуже прекрасна програма, яка вперше запрацювала минулого року, до цієї програми нам величезний плюс… підказку таку зробила депутат обласної ради Грозенко Ірина Вікторівна. Ми звернулися, стали учасниками й отримали цього року автомобіль, який називається «Соціальне таксі», — носівський міський голова Володимир Ігнатченко.

На Чернігівщині наразі немає подібних ініціатив. Але невдовзі соціальне таксі може з’явитися і в Остерській громаді.

«Завдяки участі в програмі, що почала розроблятися за ініціативи громадської організації «Сила матері» та за підтримки ініціативи міським головою Володимиром Миколайовичем, у квітні отримали для громадян цей транспорт й одразу запрацювала ця програма», — Мирослава Окимець, начальник відділу соціального захисту населення Носівської міської ради.

Нині соціальне таксі в Носівці обслуговує близько сотні людей.

«Вже у нас було поїздок і до обласного центру «Відродження» на реабілітацію і до вокзалів довозимо, і до дитсадочків. В плані є в нас відкриття інклюзивно-ресурсного центру, то вже є побажання і туди діток доставляти. Ну, тобто воно дійсно потрібне на нашій території, потрібне дуже. Ми у Мінсоцполітики звітуємо щомісячно, то ми вже навіть заявили, що нам одного мало», — Мирослава Окимець, начальник відділу соціального захисту населення Носівської міської ради

Поїздки на «Соціальному таксі» безкоштовні. Придбали автомобіль за один мільйон двісті тисяч гривень. Утримання коштує громаді щорічно приблизно 400 тисяч гривень. Автомобіль передбачає місце для двох візків і для супроводжуючого. Щоб скористатися послугою «Соціального таксі», треба залишити диспетчеру заявку по телефону. Завдяки децентралізації в Носівській громаді також побудували інклюзивні майданчики для дітей і запрацював інклюзивно-ресурсний центр. Кожна з цих галузей заслуговує окремої уваги, але чим особливо вразила Носівська ОТГ, то це дбайливим ставленням до людей з особливими потребами.

Оксана Фельська

Ще статті по темі

Back to top button