Нову програму співпраці з МВФ почнуть готувати в липні — Зеленський

Павло Калашник, фото
Павло Калашник
Підготовка нової програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) розпочнеться вже в липні.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками великого бізнесу Німеччини.

«Ми починаємо домовленості з МВФ, готуватимемо нову програму вже в липні, дефолту не буде», — наголосив глава держави.

Також Зеленський підтвердив співпрацю України зі Світовим банком та Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Представники німецького бізнесу заявили, що сподіваються на розвиток співпраці, але для цього потрібне поліпшення інвестиційного клімату та адаптація європейських стандартів в Україні.

Зеленський погодився з необхідністю покращувати інвестиційний клімат, зокрема через усунення тиску правоохоронців на бізнес та створення незалежного суду.

«Інвестиційний клімат — це для нас пріоритет. Я розумію, чого боїться іноземний бізнес: наших правоохоронних органів, які тиснуть на підприємців, наших судів, які його не захищають. Я як президент гарантуватиму вам незалежність інвестицій, гарантуватиму, що на вас ніхто не тиснутиме. Ми прагнемо бути європейською країною», — сказав президент.

Раніше у МВФ повідомили, що планують відновити переговори про нову програму з Україною після завершення парламентських виборів.

Заступник голови Адміністрації президента Юрій Гончарук в інтерв'ю «НВ Бізнес» повідомляв про можливе проведення переговорів з МВФ про нову програму співпраці на 3-4 роки вже до кінця 2019 року.

Зазначимо, що чинна програма співпраці України з МВФ, stand-by, розрахована на 14 місяців. Загалом в межах програми планувалося отримання трьох траншів кредиту на загальну суму 3,9 мільярда доларів. Перший транш програми надійшов Україні одразу після її підписання. Другий мав надійти у травні 2019 року.

Раніше заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що за оптимістичним сценарієм, до кінця 2019 року Україна може отримати лише один з двох запланованих траншів МВФ.

Черговий транш МВФ необхідний для підтримання фінансової стабільності України та уникнення настання технічного дефолту — ситуації, коли Україна не зможе розрахуватись за кредитними зобов’язаннями.



Поділитися: