$39.60 €42.44
menu closed
menu open
weather +12 Київ

В оточенні Путіна не всі вважають, що Україна причетна до теракту у Crocus City Hall – Bloomberg

В оточенні Путіна не всі вважають, що Україна причетна до теракту у Crocus City Hall – Bloomberg Путін, як і раніше, має намір використати теракт, щоб спробувати згуртувати росіян навколо війни проти України, зазначило Bloomberg
Фото: kremlin.ru

Дехто з найближчого оточення президента країни-агресора РФ Володимира Путіна не згоден із його заявами про нібито можливу причетність України до теракту в підмосковному Crocus City Hall 22 березня. Про це 26 березня написало Bloomberg із посиланням на чотири джерела, наближені до Кремля.

Зазначають, що Путін був на обговореннях, де чиновники погодилися з тим, що немає жодних доказів причетності України до стрілянини.

Проте Путін, як і раніше, має намір використати теракт для того, щоб спробувати згуртувати росіян навколо війни проти України.

За інформацією Bloomberg, кремлівські чиновники були шоковані нездатністю служб безпеки РФ запобігти теракту.

Однак, як підкреслило агентство, головні союзники Путіна охоче підхоплюють його тезу про нібито причетність України до стрілянини.

Путін може використати це, зокрема, для оголошення чергової хвилі мобілізації в РФ, резюмувало Bloomberg.

Контекст

22 березня у Crocus City Hall у Красногорську Московської області перед концертом гурту "Пикник" сталася стрілянина. За інформацією пропагандистських ЗМІ, у партер концертного залу увірвалися люди в камуфляжі й почали стрілянину з автоматичної зброї. У будівлі спалахнула пожежа (імовірно, її влаштували нападники). Вогонь вдалося загасити лише увечері 23 березня. За останніми офіційними даними, через стрілянину й пожежу загинуло 139 людей.

Відповідальність за теракт узяло на себе терористичне угруповання ІДІЛ, воно опублікувало фотографії нападників і відео, зроблене ними під час нападу, на якому видно, як вони стріляють у людей, а декому перерізають горло. У США заявили, що вважають саме ІДІЛ організатором теракту в Підмосков'ї, що не бачать жодних ознак причетності до цього України і що передавали Росії розвіддані про ймовірну підготовку ісламістами нападів у Росії.

23 березня у Брянській області РФ затримали чотирьох осіб за підозрою у скоєнні теракту. Це уродженці Таджикистану, які працювали в Росії, повідомив "Коммерсантъ".

Водночас російська влада і пропагандисти намагаються довести, що в цій історії нібито є такий собі "український слід". Зокрема, стверджують, що затримання підозрюваних у злочині відбулося "неподалік кордону з Україною" (насправді, як з'ясувала "Медуза", "неподалік" – це за 140 км) і що для них нібито було підготовлено "вікно" з українського боку кордону. Але посол Білорусі в Росії Дмитро Крутой заявив, що білоруські спецслужби допомагали Росії затримати підозрюваних і "не дати втекти терористам через наш спільний кордон". У військовій розвідці України наголосили, що ця заява посла фактично нівелювала заяви російської влади про те, що підозрювані в нападі прямували в бік українського кордону.

24 березня всіх чотирьох підозрюваних у теракті суд у РФ відправив під арешт.