У світі комунальних послуг одним із найнеприємніших слів для споживачів є "пеня". Що це таке та чому її нараховують? Давайте розберемося.

Пеня – це штраф, який нараховується тим, хто несвоєчасно чи не в повному обсязі сплачує за комунальні послуги, що надаються місцевим комунальним підприємством.

Комунальні квитанції, скріншот: YouTube
Комунальні квитанції, скріншот: YouTube

Про це повідомляє КП "Тернопільводоканал" на своїй сторінці у Facebook.

Нарахування пені відбувається, якщо сума заборгованості за комунальні послуги не сплачена до кінця наступного місяця після їхнього споживання. Наприклад, якщо до кінця квітня не буде сплачено суму за березень, то у травні на цю суму буде нараховано пеню.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Важливо, що розмір самої заборгованості немає значення. Розмір пені залежить від тривалості прострочення оплати. Чим довше споживач не оплачує комунальні послуги, тим вищою буде пеня.

Оплата квитанцій - фото Жмеринка.City
Оплата квитанцій - фото Жмеринка.City

У грудні минулого року було ухвалено рішення дозволити відключення від водопостачання та водовідведення боржників, а також нарахування пені.

Раніше діяла заборона на нарахування та стягнення пені, штрафів та інфляційних нарахувань населенню за несплату чи неповну оплату комунальних послуг.

Щоб уникнути нарахування пені, рекомендується регулярно та в повному обсязі оплачувати комунальні послуги свого підприємства з водопостачання. Такий підхід допоможе уникнути додаткових фінансових навантажень та зберегти позитивні стосунки з комунальними службами.