$39.60 €42.44
menu closed
menu open
weather +14 Київ

ЗМІ назвали три види озброєнь, які можуть переламати перебіг війни в Україні

ЗМІ назвали три види озброєнь, які можуть переламати перебіг війни в Україні Україна має на озброєнні всього три батареї Patriot, зазначили ЗМІ
Фото: defense.gov (ілюстративне)

Переламати перебіг війни в Україні, яку почала країна-агресор РФ, можуть лише три види озброєнь – боєприпаси, ЗРК Patriot і бронетехніка. Про це 27 березня написала The Telegraph.

Зазначено, що Україні передусім потрібні артилерійські снаряди, основним постачальником яких упродовж перших 18 місяців повномасштабної війни були США. Ці боєприпаси разом із додатковими снарядами з інших джерел давали змогу Україні робити приблизно 10 тис. пострілів на день, чого було досить, щоб зрівнятися з російськими батареями, коли окупанти витратили більшу частину своїх запасів боєприпасів протягом перших кількох тижнів війни.

Проте блокада схвалення нового фінансування України у Конгресі США зменшила щоденний запас снарядів для України на дві третини, наголосила The Telegraph.

Як зазначив ЗМІ, у США будують новий завод із виготовлення артснарядів і невдовзі Штати зможуть виробляти приблизно 70 тис. боєприпасів на місяць, більшість яких може потрапити в Україну, якщо буде відповідне фінансування.

У поєднанні зі снарядами з ЄС, а також окремою ініціативою Чехії, термінові постачання снарядів зі США можуть дати Україні тривалу артилерійську перевагу вперше за час повномасштабної війни, ідеться в матеріалі.

Коли ж боєприпаси доправлять, США зможуть задовольнити другу найбільшу потребу України – ЗРК Patriot і ракети до них, зазначили журналісти The Telegraph.

Patriot американського виробництва можуть надійно збивати російські ракети й військові літаки. Повідомляють, що ці ЗРК військові, ймовірно, використовували, зокрема, під час збиття 13 російських літаків упродовж 13 днів у лютому.

Але Україна має лише три батареї Patriot, які розосереджені (ЗМІ стверджує, що одна захищає Київ, інша – Одесу та її порт, третя – переміщається на лінію фронту).

В ідеалі Україна розмістила б батареї Patriot вартістю $1 млрд у кожному з пів дюжини найбільших міст, а також по одній батареї на східному й південному фронтах, підкреслила The Telegraph.

Але їм знадобиться постійний запас ракет, кожна з яких коштує приблизно $3 млн.

Подвоєння або потроєння кількості Patriot може допомогти Україні повернути контроль над повітряним простором над лінією фронту, а також захистити її міста від масштабних російських ракетних ударів, вважає ЗМІ.

Після цього, забезпечивши Україну артснарядами і Patriot, США могли б "урятувати одну з найкращих українських бригад" – 47-му ОМБр, надавши свою бронетехніку. Як указала The Telegraph, цей підрозділ є основним оператором бронетехніки американського виробництва, зокрема танків Abrams і бойових машин Bradley, які є одними з найкращих у світі.

За їхньою допомогою вдалося сповільнити зимовий наступ РФ поблизу Авдіївки, коли постачання артбоєприпасів скоротилося.

Але США передали лише 31 Abrams і приблизно 200 Bradley (частину бронетехніки було пошкоджено на полі бою), після чого законопроєкт із додатковою допомогою Україні застопорився в Конгресі.

Щойно спікер Палати представників США Майк Джонсон винесе законопроєкт на голосування, Пентагон зможе прискорити постачання сотень танків і бойових машин для української армії, резюмувала The Telegraph.

Контекст

США після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ у лютому 2022 року надають Україні зокрема військову допомогу.

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою.

Кілька місяців республіканці й демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроєкту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців експрезидент Дональд Трамп. Він вважає, що США потрібен окремий законопроєкт про кордони та імміграцію, який не має бути прив'язаний до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той погрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроєкт, у який входить допомога Україні, Ізраїлю й Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників.

Її спікер Джонсон заявив 13 березня, що Палата представників США підготує свій законопроєкт із допомогою для України, який суттєво відрізнятиметься від ухваленого Сенатом, написав The Hill. За словами сенаторів, які були на щорічній виїзній нараді республіканців верхньої палати Конгресу, Джонсон сказав їм, що проєкт Палати представників може пропонувати підтримку України у вигляді кредиту або лендлізу.

У Білому домі закликали Джонсона поставити на голосування законопроєкт із допомогою Україні на понад $60 млрд, уже проголосований Сенатом у лютому.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем 18 березня звернувся із пропозицією до Конгресу про надання Україні допомоги у вигляді безвідсоткового кредиту з можливістю відмови від неї.