Західні ЗМІ повідомляють, що вирішальними на фронті будуть наступні 5-8 місяців. Проте наразі ініціатива знаходиться на боці Заходу, і його союзники можуть зробити все можливе, щоб Україна вийшла переможницею цього року та підписала мирну угоду вигідну для України.

Про це заявив військовий експерт і полковник запасу ЗСУ Петро Черник. У той же час ЗМІ діляться можливим сценарієм, як французький президент Макрон може використати західні війська в Україні.

Черник відзначив, що на Заході є всі необхідні ресурси, щоб вирішити долю цієї війни протягом 2-3 місяців, а не 5-8. Це потребує від союзників прийняття рішення про постачання необхідної зброї у великій кількості.

Літаки — обіцяна кількість 60 машин, але було б найкраще отримати до 200. Проблем з цим на Заході немає, оскільки F-16 є понад 4 тисячі.

Далекобійні ракети — з цим також проблем немає. Лише ATACMS на складах лежить майже 4 тисячі, що досить для досягнення поставлених цілей.

«Пройти лінію розмежування, яка існувала до 2022 року, практично неможливо. Там усе перетворено в бетон. Вони робили мінімальний просування в Авдіївці протягом 10 років, і, власне кажучи, створили там повноцінний корпус. З їхнього боку ситуація залишається незмінною, тому взяти Донецьк, наприклад, можна лише шляхом потужного бомбардування, що досяжне США», — відзначив військовий експерт.

Також експерт зазначив, що якщо росіяни будуть тероризувати мирне населення, вони використовуватимуть свій значний запас ракет. Він також нагадав, що в перші пів року війни з Білорусією у бік Заходу України було випущено понад 700 ракет.

«Ті 30 ракет зможуть завдати певного збитку, на жаль. Але можливо вдалося б збити все, як перші два екземпляри. Росія не зможе так швидко відновити це все. Вони не зможуть випускати таку кількість ракет (120-130 на місяць усіх класів)», — підкреслив полковник запасу ЗСУ.