Почну з того, що саме у нас обговорюють у відкритому просторі і думають мої знайомі – люди дуже впливові в американських політичних колах. Ними висловлюється позиція, що ніщо не в'яжеться із того, як описує ситуацію влада Росії.

Ми були впевнені, що це – 100% не Україна та «українського сліду» там немає. Ідея, що терористи хотіли втекти в Україну тому, що, мовляв, кордон був ближчим, не витримує критики. Хтось хоче бігти, наприклад, до Мексики, то це ж не означає, що він – мексиканець або його заслали кудись мексиканські картелі. Повний абсурд.

Незрозумілою залишається низка питань. Чисто технічних, зокрема. Є думка, що це могла бути і опозиція до російської влади, і представники ІДІЛ та ще хтось. І що зроблено все було виключно для того, щоб остаточно залякати народ Росії. І це вдалося.

З усього, що зараз звучить у США, можна зробити залізний висновок – відбувся фундаментальний збій у суспільстві. Війна в Україні, теракти у підмосков'ї, президентські вибори без вибору тощо – все свідчить про те, що Росія виходить з ладу.

Ще питання, яке у нас широко обговорюється: чому ІДІЛ (а саме про нього найбільше говорять) вибрав саме росію і саме зараз? Начебто росія нічого такого не зробила, щоб його якось образити і принизити. Багато теорій. Але одне ясно точно – теракт сильно підірвав російське суспільство зсередини. До того ж, нагадаю, США попереджали Росії про те, що можливі подібні терористичні акти. Наші системи розвідки видно десь десь перехопили, якусь інформацію видобули. Але Росія на неї не відреагувала.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Окремі росіяни (що живуть у США і контактують зі своїми родичами в Росії), з якими я розмовляв на цю тему, висловлюються, мовляв, американці в цьому якось могли бути замішані. Мовляв, США дізналися про теракт, що готується, не з даних своєї розвідки, а тому, що у них тут, скажімо так, не чисті руки. І такі версії мають місце. Пропаганда, яка процвітає в росії, так відчутно впливає на росіян у США, що окремі не сумніваються, що американці та українці могли в цьому всім грати певну роль. Конспіраційних теорій достатньо.

Однак, ясно одне – росія перебуває під диким стресом через те, що теракт прямо і побічно торкнувся величезної кількості людей. Такі випадки впливають на всіх і вся, залишаючи відбиток на довгий час.

У США вважають, що подібне в Росії продовжуватиметься. Що це не якийсь ізольований випадок і що це аж ніяк не пов'язане з війною в Україні. Прямо не пов'язано.

Про ситуацію у підмосков'ї пишуть сьогодні усі відомі ЗМІ США. У нас не розуміють, як росія з цим боротиметься і що планує робити далі. Я думаю, що нещодавній теракт створить ще більшу напругу всередині Росії та ще більше росіян поспішають виїхати з країни. Вони втратили безпеку, де б вони не знаходилися – парки, ТРЦ, транспорт, навчальні заклади, церкви і так далі.

Чи вигідно це було російській владі? Тут у нас позиції неоднозначні. Хтось згадує минулі теракти в Росії, за якими однозначно стоять спецслужби. Але є й інші підходи. Якби суспільство в Росії було б не під повним контролем путіна, якби опозиція була сильною і кремлю реально загрожувала, то, мовляв, тоді зрозуміло, що теракт міг би бути інспірований зсередини владою. Тоді метою було б відвернути увагу російського суспільства кризою чи залучити до чогось. А так, мовляв, у путіна суспільство під повним контролем, опозиції немає, люди вкотре переобрали його президентом і таке інше. Саме тому у нас не особливо поділяється варіант, що теракт якимось чином був потрібен путіну та його владі. Це якщо аналізувати ситуацію з погляду логіки, що не вививається. Але в Росії своя «логіка» (якщо це можна взагалі так називати).

Теракт здатний налаштувати більшу кількість росіян проти України та США? Очевидно. Наскільки я знаю, більшість людей у ​​Росії вважають, що в усьому завжди винний будь хто – Київ, Вашингтон, Брюссель, Париж, Берлін, але тільки не москва і не кремль. Навіть ті люди в Росії, хто проклинає цю війну, все одно йдуть і голосують за путіна, залишаючись патріотами нинішньої влади.

Ще в нас пишуть, що, мабуть, бойовиками були не ті люди, яких зловили. Що на відео в момент теракту нібито були одні, а зловили та всім показали інших. Ті, що на відео в «Крокус Сіті» роблять все холоднокровно, вивірено, не метушаться, як якісь сектанти, не кричать «Аллах акбар» чи щось подібне. Все у них продумано та організовано. А ті, яких упіймали, ті сидять, тремтять, моргають очима, мало не задихаються від страху. Весь світ бачив кадри. Пішли б подібні люди на масштабний теракт, розуміючи, що їх можуть упіймати і яка їх доля може чекати потім? Не впевнений.

Багато дивного поки що. Російській пропаганді у нас ніхто не вірить на слово. Якщо це таки був план російських спецслужб, то його кінцеву мету ще доведеться дізнатися. Якщо за цим стоять терористичні організації (ІДІЛ), які розлючені на росію та її владу, то подібні теракти триватимуть і надалі. Найімовірніше, саме так і буде.