Точно не для краси: навіщо насправді фарбують яйця на Великдень?

Є кілька теорій, які це пояснюють

Великдень цього року святкуватиметься 5 травня, а католицький Великдень - 31 березня. Багато українців уже почали шукати, як пофарбувати яйця на Великдень, але мало хто знає, звідки взялася така традиція. Виявляється, є навіть кілька теорій, які це пояснюють.

Що таке великоднє яйце?

Великоднє яйце - обрядова їжа та ритуальний символ у великодніх звичаях, обрядах та іграх. Дарувати пофарбовані в червоний колір яйця на Великдень - давній звичай.

У християнстві яйце тлумачать як символ гробу і воскресіння, а червоний колір символізує для християн кров розп'ятого Христа.

Крім того, червоний колір одночасно вказує і «на царську гідність Спасителя».

Звідки взялася традиція фарбувати яйця на Великдень?

Традиція фарбувати яйця сягає корінням у язичництво. У римлян, єгиптян і персів яйце символізувало народження і відродження, що відповідає святу воскресіння, пише Апостроф.

Існує кілька цікавих легенд:

  • Марія Магдалина: За однією версією, Марія Магдалина подарувала римському імператору Тиберію куряче яйце після воскресіння Ісуса Христа, сказавши: «Христос воскрес!». У відповідь він заявив, що ніхто не може воскреснути, як біле яйце не може стати червоним. Миттєво яйце набуло червоного кольору.
  • Діва Марія: За іншою легендою, Діва Марія розписувала яйця, щоб розважати немовля Ісуса.
  • Піст і фарба: Під час посту заборонялося їсти яйця, тому їх відварювали. Щоб не плутати сирі та готові яйця, почали фарбувати їх під час варіння.

Що означають кольори яєць на Великдень?

  • Червоний: нагадує про Божу любов до людини й вважається святковим.
  • Блакитний: пов'язаний із Пресвятою Дівою, добротою, надією і любов'ю до ближнього.
  • Жовтий, помаранчевий і золотий: символізують багатство і достаток.
  • Зелений: асоціюється з відродженням і добробутом.

Кому не можна фарбувати яйця на Великдень? 

Якщо вірити звичаям, то якщо в сім'ї пішов близький родич першого або другого ступеня і не минуло ще року з моменту його смерті, не рекомендується фарбувати яйця на Великдень у червоний колір.

Натомість перевагу віддають білим нефарбованим яйцям або яйцям, пофарбованим в інший колір (наприклад, синій або зелений). Також ті, хто втратив близького, не повинні брати участь у Великодньому богослужінні напередодні свята.

Джерело: Главред 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень