$39.60 €42.44
menu closed
menu open
weather +17 Київ

"Нехай не розповідають казки". Буданов заявив, що про підготовку теракту у Crocus City Hall Росія знала щонайменше з 15 лютого

"Нехай не розповідають казки". Буданов заявив, що про підготовку теракту у Crocus City Hall Росія знала щонайменше з 15 лютого Буданов заявив, що керівництво РФ одразу хотіло звинуватити Україну, але думало, що теракт "буде більш локальним"
Фото: gur.gov.ua

Начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов під час розмови на Третьому міжнародному форумі зі стратегічних комунікацій заявив, що Росія наперед знала про підготовку терористичної операції на її території, повідомляє 27 березня в Telegram пресслужба ГУР.

"Як мінімум 15 лютого 2024 року Росія знала про підготовку. Я вам більше скажу, ця інформація пройшла через розвідуправління [російського] угруповання в Сирії. От звідти вона пішла на Москву. І нехай не розповідають казки, що це дивним чином усе матеріалізувалося нізвідки", – наголосив Буданов.

За його словами, Росія знала, звідки зайдуть бойові групи і через які дві країни вони переміщалися на територію держави-агресора.

"Для чого вони допустили, щоб це сталося, – є кілька варіантів. Перше – це, як у них прийнято, боротьба "веж [Кремля]", аби зараз зняти кілька високопосадовців", – припустив начальник ГУР.

Він, як варіант, припускає, що російська верхівка недооцінила масштаби теракту, який готували.

"Думали, що це буде більш локально, і хотіли звинуватити в усьому Україну", – підсумував Буданов.

Контекст

22 березня у Crocus City Hall у Красногорську Московської області перед концертом гурту "Пикник" сталася стрілянина. За інформацією пропагандистських ЗМІ, у партер концертної зали увірвалися люди в камуфляжі й відкрили стрілянину з автоматичної зброї. У будівлі почалася пожежа (імовірно, її влаштували нападники). Вогонь удалося загасити лише ввечері 23 березня. За останніми офіційними даними, через стрілянину й пожежу загинуло 143 особи.

Відповідальність за теракт узяло на себе терористичне угруповання ІДІЛ, воно опублікувало фотографії нападників і відео, зроблене ними під час нападу, на якому видно, як вони стріляють у людей, а декому перерізають горло. У США заявили, що вважають саме ІДІЛ організатором теракту в Підмосков'ї і не бачать жодних ознак причетності до цього України.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України 22 березня, одразу після стрілянини у Crocus City Hall, заявили, що цей теракт є спецоперацією Кремля з метою звинуватити Україну та зірвати її міжнародну підтримку. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк прогнозував, що РФ може використати теракт у Crocus City Hall, щоб "продовжувати виправдовувати масштабну мобілізацію, мілітаризацію й абсолютно зухвалі геноцидні ракетні обстріли цивільного населення України".

Видання "Медуза" з'ясувало, що у Кремлі дали вказівку лояльним до Путіна ЗМІ та державним російським медіа наголошувати у повідомленнях про теракт у Crocus City Hall на "українському сліді".

У ФСБ РФ 23 березня повідомили про затримання чотирьох підозрюваних у теракті. У спецслужбі стверджують, що після скоєння теракту злочинці збиралися перетнути російсько-український кордон і "мали відповідні контакти на українському боці". Жодних доказів цього у ФСБ не надали. Про спробу стрільців із Crocus City Hall утекти в Україну заявив і Путін.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов назвав заяву ФСБ нісенітницею. Він зазначив, що у РФ спробами покласти відповідальність на Україну за стрілянину у Crocus City Hall "займаються з перших хвилин, як цей теракт відбувався".