$39.60 €42.44
menu closed
menu open
weather +14 Київ

Держдеп США: Макрон – наш союзник, але Сполучені Штати не збираються скеровувати війська в Україну

Держдеп США: Макрон – наш союзник, але Сполучені Штати не збираються скеровувати війська в Україну Міллер наголосив, що Макрон є "главою давнього союзника США"
Фото: state.gov

Сполучені Штати не планують скеровувати свої війська до України. Про це 27 березня під час брифінгу заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер, повідомляє сайт Держдепу.

Коментуючи статтю Bloomberg, в якій ідеться, що заяви президента Франції Еммануеля Макрона про введення військ в Україну розлютили американських посадовців, Міллер зазначив, що в нього "немає жодної реакції на це повідомлення".

"Але, звісно, ми чітко дали зрозуміти, що Сполучені Штати не збираються скеровувати якісь війська в Україну", – сказав Міллер, додавши, що не знає, на кого у своїй статті посилається Bloomberg.

Водночас спікер Держдепу наголосив, що Макрон є "главою давнього союзника США", і Вашингтон продуктивно працює з ним щодо низки питань, включно з підтримкою України.

Контекст

26 лютого на конференції у Парижі за участю 20 європейських лідерів Макрон заявив, що не відкидає скерування західних військ в Україну, а 29 лютого він зазначив, що його слова були "продуманими і зваженими".

5 березня Макрон закликав союзників "не бути боягузами" в питанні підтримки України. Союзники в Європі "мають відповідати викликам історії й виявляти необхідну мужність", сказав він.

7 березня французькі ЗМІ написали, що Макрон може скерувати війська в Україну у разі можливого прориву росіян до Києва чи Одеси.

Радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван, коментуючи 18 березня ідею Макрона, заявив, що "він має на це повне право". За його словами, лідер Франції висловлює власну думку щодо цього питання. "Звичайно, він має на це повне право. Ми чітко виклали нашу позицію: ми не маємо наміру скеровувати американські війська в Україну", – зазначив Салліван.