$39.60 €42.44
menu closed
menu open
weather +13 Київ

75% американської допомоги залишається там. Patriot теж прийшли не зі США – Зеленський

75% американської допомоги залишається там. Patriot теж прийшли не зі США – Зеленський Більшість грошей, які виділяють Конгрес і адміністрація США, залишаються в Америці – президент
Фото: president.gov.ua

Союзники надають значну допомогу Україні у війні з Росією, але це вигідно їм самим. Про це президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю CBS News, яке записали під час його поїздки в Сумську область 27 березня.

За його словами, підтримка Заходу допомогла Україні пережити зиму 2023–2024 років, але обмежити підтримку в сумі або часі за нинішніх умов неможливо.

"Треба бути чесними: якби не партнери, ця зима могла б бути для нас дуже складною. Але це не зменшує нашу потребу щодо артилерії... Так не можна просто сказати, що потрібен ще рік чи потрібен 1 млрд, воно так не працює", – сказав президент.

Він зазначив, що основну частину коштів, які виділяють зокрема США, вкладають в американську ж військову промисловість.

"Давайте будемо чесними: гроші, які виділяє Конгрес США, гроші, які виділяє адміністрація, – здебільшого, понад 75% від них залишаються у Сполучених Штатах. Зброя потім приходить до нас, але виробництво іде там і податки залишаються там... Хочете один дуже серйозний момент? Ми вдячні за все США, безумовно, але системи Patriot, які знаходяться у нас, ці системи прийшли не із США. Ви повинні розуміти, що якщо виділяються, наприклад, гроші, на системи Patriot, які коштують там $1,5–2 млрд, плюс ракети тощо, – ці системи приходили з різних держав, ці гроші ніколи до нас не заходили... Ці десятки мільярдів ніколи не заходили як гроші в Україну, і це важливо розуміти", – підсумував Зеленський.

Контекст

25 лютого Зеленський казав, що Україна не має альтернативи військовій допомозі США для протистояння російській агресії. "$1,5 млрд коштує система Patriot, [...] але ви її не купите без США", – наводив він приклад. Також США передавали Україні ракети ATACMS і артилерійські снаряди.

У Повітряних силах ЗСУ у квітні 2023 року повідомляли, що в Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, які передали США, Нідерланди й Німеччина. У грудні про передавання Україні ще одного ЗРК Patriot поінформували в уряді ФРН.