$39.60 €42.44
menu closed
menu open
weather +17 Київ

"Досвідчена, сильна людина". Зеленський відрекомендував нового керівника зовнішньої розвідки України

"Досвідчена, сильна людина". Зеленський відрекомендував нового керівника зовнішньої розвідки України Президент відрекомендував СЗР нового начальника
Фото: president.gov.ua

28 березня президент України Володимир Зеленський відрекомендував колективу Служби зовнішньої розвідки нового керівника Олега Іващенка. Про це він розповів у зверненні, опублікованому у YouTube.

Іващенко змінив Олександра Литвиненка, якого призначили секретарем Ради національної безпеки і оборони України. Президент назвав його "досвідченою, сильною людиною".

"Аналітичний потенціал нашої розвідки достатньо високий, зараз маємо додати їй можливостей оперативних дій. Потрібно більше інформації, більше можливостей впливу", – сказав глава держави.

Він зазначив, що країна-агресор Росія витрачає мільярди доларів на рік на лобіювання своїх інтересів за кордоном.

"Вони поширюють хаос, підривають роботу нормальних інституцій, вкладаються в дезінформацію, у підкуп громадських та політичних лідерів. Це стосується різних регіонів планети – чутливих регіонів. Африка, різні частини Азії, Європа дуже вразлива для дестабілізацій, які провокує та підживлює путінська система. Америка – і Північна, і Латинська – також є об'єктами російської розвідувальної та хаотизуючої діяльності. Багато в чому цей їхній вплив працює проти нашої держави та нашого захисту", – вважає Зеленський.

Він констатував, що Україна не має такого ресурсу, зокрема фінансового, але українці "здатні перегравати РФ сміливістю, рішучістю та ідеями".

"СЗР України має стати значно активнішою у виконанні її інституційних завдань. З іншого боку, надійна робота такої організації не може бути дешевою. І це зараз завдання для уряду в цілому і Міністерства фінансів: потрібно шукати та знаходити фінансову основу для роботи нашої розвідки – розширити фінансування під конкретні проєкти, під конкретні цілі і загалом під розвиток системи зовнішньої розвідки", – додав президент.

Контекст

Зеленський призначив Олега Іващенка головою СЗР указом №189/2024 26 березня. Олександра Литвиненка, який очолював СЗР із 23 липня 2021 року, того самого дня звільнили із цієї посади указом №187/2024.