StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно обрізати виноград навесні: хитрий фокус забезпечить багатий урожай

29 березня 2024, 14:21оновлено 1 квітня, 13:16
Чи можна обрізати виноград у березні - скільки рукавів залишити на кущі винограду при обрізанні.
Виноград
Як правильно сформувати виноградну лозу / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Bru-nO, Pixabay/Couleur

Досвідчені дачники і садівники знають про те, що весняна обрізка винограду відіграє визначальну роль. Багато що залежить від кліматичних особливостей регіону, в якому вирощують виноград.

Такі рекомендації містяться в матеріалах Національного наукового центру "Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова" Національної академії аграрних наук України.

Читайте наш матеріал "Чому на груші чорніє і сохне листя: 2 правила порятунку дерева".

Як правильно вирощувати виноград

Науковці нагадують, що під час вирощування винограду рекомендуються агротехнічні заходи щодо збереження вологи в ґрунті, для чого потрібно виконати ранньовесняне боронування міжрядь, під час дозрівання ґрунту. Слід передбачити боротьбу з бур'янами, зокрема способом обробки гербіцидами.

Водночас садівників попереджають про збереження досить високого інфекційного запасу збудників хвороб і шкідників винограду. У поточному сезоні слід очікувати розвитку всіх головних шкідників і хвороб винограду, особливо:

  • рослиноїдних кліщів;
  • грозової листокрутки;
  • сисних шкідників;
  • оїдіуму;
  • чорної плямистості;
  • антракнозу;
  • комплексу гнилей (переважно білої та сірої).

Як захистити виноград

Садівникам нагадують про необхідність скласти систему захисних заходів для кожного окремого масиву насаджень. Наразі необхідно звернути увагу на захист винограду від рослиноїдних кліщів, які починають активізуватися вже за температури +7...+8°С. Тому слід провести профілактичну обробку, використовуючи олійні емульсії (зокрема, препарат 30Д з 2,5% концентрацією робочого розчину або Еко Ойл Спрей (1,5-2,0 л/га).

Вчасна обробка дадуть змогу сформувати тонку рівномірну захисну плівку препарату та утримуються на рослині понад три тижні, що забезпечить надійний захист від різних шкідників. Крім того, препарати також чинять скоріше профілактичну, а не викорінювальну дію, тому їх слід застосовувати до розпускання або в період набрякання бруньок.

Чи можна робити обрізку винограду в квітні

Терміни обрізки виноградної лози залежать від кліматичних умов того чи іншого регіону. Тому уважно стежте за температурним режимом і прислухайтеся до порад досвідчених садівників. При цьому фахівці говорять про те, що не пізніше першої декади квітня слід провести обробку ("обмивання") кущів медовмісними препаратами. Це стане хорошою профілактичною основою захисту виноградних насаджень від багатьох хвороб.

Наступну обробку слід проводити в період розпускання 2-3 листочків, застосовуючи бакову суміш препаратів, виходячи з фітосанітарного стану насаджень. Особливу увагу на виноградниках необхідно приділяти боротьбі з бур'янами, які ускладнюють фітосанітарний стан насаджень і є резервуаром розвитку та живлення для багатьох шкідників.

Дивіться відео - клони класичних і сучасних сортів винограду:

Як правильно обрізати виноград

Науковці говорять про те, що під час обрізки винограду слід звертати увагу на граничні форми кущів. При цьому плодові стрілки слід обрізати залежно від сорту винограду.

Виноградну стрілку обрізають на довжину:

  • 3-4 вічка на сортах Голубок, Подарунок Магарача, Регент, Піфос, Одеський чорний, Іллічівський чорний ранній, Мускат одеський, Восторг, Августин;
  • 3-5 вічок - Аліготе, Фетяска, Загрій, Ароматний, Одеський сувенір, Звено, Дністровський рожевий, Молдова;
  • 4-6 вічок - Первісток магарача, Антей магарацький, Рубін таіровський, Біанка, Шардоне, Кардишах, Мускат перловий, Аркадія, Флора, Кишмиш променистий;
  • 5-7 вічок - Каберне Совіньйон, Бастардо магарачський, Мерло, Сільванер, Мускат гамбурзький;
  • 5-8 вічок - Сухолиманський білий, Піно чорне, Піно сіре, Сенсо;
  • 6-8 вічок - Віоріка, Сапераві, Ркацителі, Совіньйон зелений, Рислінг Рейнський, Трамінер рожевий, Мускат оттонель, Іршаї Олівер, Карабурну, Італія, Мрія.

Які гілки обрізати у винограду

За словами вчених, у поточному сезоні обрізку кущів рекомендується проводити на звичайну плодову ланку без зміни норми навантаження. Для плодоношення вибирати добре дозрілі пагони з товщиною 7-12 мм.

Крім того, рекомендується з нижніх пагонів вирізати лозу, що має нахил росту до землі. При цьому вибирайте 3-4 визрілих пагони, які замінять видалені. Водночас інші гілки варто підрізати, щоб створити правильну і доглянуту форму виноградника.

Що відомо про Інститут виноградарства і виноробства

Національний науковий центр Інститут виноградарства і виноробства НААН України отримав ім'я доктора сільськогосподарських наук, професора, віцепрезидента Постійної Міжнародної комісії з винограду в Парижі Василя Таїрова. Прообразом Інституту була Виноробна станція, яка розпочала свою діяльність 1905 року в Одесі. У 1931 році її було реорганізовано в Український науково-дослідний інститут виноградарства і виноробства. Нині Інститут - це визнаний науково-дослідний центр з питань виноградарства і виноробства на сучасному рівні. В Інституті проводяться комплексні наукові дослідження з метою наукового забезпечення розвитку виноградарства і виноробства в Україні.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти