Бійці 118-ої окремої механізованої бригади Збройних сил України в районі звільненого минулого літа села Роботине Запорізької області (Оріхівський, раніше Мелітопольський напрямок) взяли в полон групу російських окупантів с 70-го мотострілецького полку, не виключено що це саме кадировці. Всього, за даними України, в полон бажає здатись вже 33 тисячі агресорів, уявляєте?

Про це у своєму Телеграм-каналі «Офіцер» посиланням на наших захисників розповів блогер і лейтенант ЗСУ з позивним Алекс.

Кількість полонених він не вказав.

Як відомо, сімдесятий гвардійський полк має місце постійної дислокації в місті Шалі Чеченської республіки. Він входить до складу 42-ої мотострілецької дивізії південного воєнного округу РФ.

Згодом, лейтенант Збройних сил України з позивним Алекс у своєму Телеграм-каналі «Офіцер» оприлюднив відео з одним із полонених російських окупантів, якому пощастило вижити під час чергового штурму села Роботине Запорізької області.

Солдат гранатометник сімдесятого мотострілецького полку РФ (дислокується в місті Шалі в Чечні, входить до складу 42-дивізії) Піменов (Ленін) дякує своїм командирам за безперервну утилізацію особового складу загарбників на цій ділянці фронту на Оріхівському напрямку.

Алекс пояснив, у чому суть справи: «Зараз наче Роботино не сильно штурмують, але таке відчуття, що кожного дня ходить рейс в один кінець на БМП або БМД. Туди мабуть кидають відбірних окупантів з полку, які вже не повертаються назад».

Варто зауважити, що російські війська прагнуть захопити Роботинський виступ у Запорізькій області, тому що для них існує загроза обвалення Південного фронту.

Про це EEДОМ розповів військовий експерт Сергій Грабський.

“Потрібно розуміти, що Роботинський виступ, як ми його називаємо, — це фактично той напрямок, через який може здійснюватися подальший прорив у район Токмака. Токмак — це локація, яка є точкою, де проходить тільки одна залізниця до Криму. І тому для противника втратити цю точку навіть у перспективі означає фактично обрушити Південний фронт. Тому вони роблять усе можливе, щоб витіснити нас із цієї Роботинської кишені для того, щоб навіть теоретично ми не могли розглядати ймовірність того, щоб проводити якісь наступальні дії”, — сказав він.

Грабський зазначив, що цим пояснюються запеклі дії росіян, які намагаються фланговими ударами витіснити Сили оборони України з Роботиного.

“Намагаються у напрямку з Вербового на Новоданилівку витіснити нас із цього плацдарму, тобто розсікти плацдарм надвоє та припинити його існування. Тому противник так відчайдушно рветься вперед, намагаючись знищити наші війська, які оперують на цьому напрямку”, — додав військовий експерт.

До того ж, російські окупанти постійно використовують дзеркальний елемент у своїй пропаганді, щоб відвернути увагу громадськості від власних прорахунків.

Про це сказала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За словами Гуменюк, попри те, що росіяни переважають на фронті кількісно, у них серйозні проблеми.

“Насправді в них дійсно складна ситуація. При тому, що вони мають перевагу в чисельності, перевагу в потужності. Якщо говорити про нашу операційну зону, це протидія десяткам тисяч особового складу і сотням одиниць техніки. На Запорізькому та Херсонському напрямках ми стикаємося з цим щодня”, — зазначила Гуменюк.

Вона уточнила, що за минулу добу ворог у напрямку Роботиного Запорізької області здійснив чотири штурми, але вони були безрезультатними.

“Лінія фронту коливається, і це може декого нервувати, оскільки джерела повідомляють про переміщення на кілька метрів або в один, або в інший бік. На це потрібно реагувати досить спокійно, тому що дуже великі, відкриті, широкі площі, місцевість незахищена фактично. І тут перехід території в метрах може коливатися в один або в інший бік”, — пояснила Гуменюк.

Однак це не свідчить про втрату позицій чи про відступ, або ж про просування ворога, наголосила речниця.

“Це говорить про те, що тривають бойові дії, і до того моменту, поки не буде завершена бойова операція, остаточні висновки робити не можна”, — доповнила Гуменюк.