Саме в ці дні, другої річниці звільнення Київщини від рашистів, в символічному для кожного українця місті Буча відбулась презентація масштабного проєкту Благодійного фонду Вадима Столара - книги “Історії сильних”.

“Цю книгу ми готували майже два роки... Як тільки українські військові звільнили Ірпінь, Бучу, Бородянку волонтери Фонду, перебуваючи у цих містах та допомагаючи нужденним, почули чимало історій сильних та незламних українців, яких скалічила, але не зламала війна. Саме тоді зародилась ідея створення книги, яка стане частиною історії, яку мають знати не тільки всі українці, а й увесь світ” - розповіла представниця БФ Вадима Столара Валерія Лебедєва.

Всього до книги увійшло 63 історії людей з усієї України, від Бучі, Бородянки Ірпеня до Маріуполя, Харкова, Олешок, Полтавщини, Івано-Франківська.

Волонтерка Фонду Вадима Столара Наталя Приходько зазначила, що ця книга стала результатом багатомісячної праці кожного члену Фонду та її авторів. Її головною метою волонтерка назвала висвітлення подій української історії, незламної нації та сили духу.

Популярні новини зараз
Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

“Я хочу подякувати команді за працю, кожному автору за історію, якою вони поділилися з нами та кожним, хто почує та побачить цю книгу, та меценату за можливість створення цієї “Історії сильних”, - додала Наталя Приходько.

Під час заходу деякі з авторів “Історії сильних” поділились своїм болем. Присутні почули історію Олесі Чорнобай, яка разом з чоловіком перебувала у полоні в Азовсталі, але повернулась до сім’ї та разом з чоловіком виховує двох дітей. Олеся перебувала в полоні півтора року... Її чоловік чотири місяці.

Ганна Кліма разом з маленькою донечкою пройшла жахи фільтраційних таборів, “звільнення” хорошими руськими, але не тільки повернулась додому в Україну, а й розпочала нове життя на новому місці.

Мешканці Ірпеня, Бучі та Бородянки розповіли про жахливі бої, які точилися буквально під стінами їх будинків, про те як намагалися евакуюватись, а хтось пережив окупацію у своїх оселях та підвалах.

Автори “Історії сильних” подякували Благодійному фонду Вадима Столара та всім, хто доклав зусиль до реалізації цього надважливого проєкту. Адже це - історії незламних людей, які творять Перемогу.

Представник БФ Лебедєва Валерія розповіла що ці історії мають показати світу, що відбувалось та відбувається в Україні. Вони стануть доказовою базою для Міжнародного кримінального суду у Гаазі, який розслідує масові убивства мирного населення під час російської окупації українських міст, зокрема під Києвом. Адже найстрашніший "спадок", який залишили по собі окупанти на Київщині – це трупи місцевих мирних жителів, які були буквально всюди. Зокрема лише на вулицях, в Бучі знайшли тіла майже 300 загиблих.

“Книга видана українською та англійською мовами обмеженим накладом, і не розрахована для продажу. Сьогодні ми розпочали з такого символічного для багатьох українців міста – Бучі. Далі плануємо презентувати її в інших містах України та Європи., - додала Наталя Приходько.

Найважчим моментом створення книги, як для авторів так і для команди, яка працювала над нею, стало спілкування з героями книги. Адже розповідаючи свої історії автори заново переживали емоції та жах, через який вони пройшли, і команда проживала ці емоції разом з ними.

“Таку книгу неможливо створити не проживши її. Але створення книги “Історії сильних” загартувало нас, адже постійно спілкуючись з героями, проживаючи разом з ними їх емоції, ми наче наростили певний шар броні, стали сильнішими”, - резюмувала представниця Фонду.