Використовуючи тимчасові труднощі України із забезпеченням, противник робить усе можливе, щоб пробитися і досягти тактичних результатів, які, як здається росіянам, створять передумови для більш успішних оперативних дій. Зокрема, Путін дуже поспішає, що схоже на тактику відчаю.

Таку думку висловив військовий експерт Сергій Грабський, коментуючи інтенсифікацію бойових дій з боку російських окупаційних військ на Донецькому напрямку.

«Путін дуже поспішає. Давайте послідовно розглянемо ситуацію, яка склалася. Із заявлених 1 млн 200 тис. снарядів 180 тис. вже законтрактовані і найближчим часом будуть в Україні. І темпи поставок будуть тільки наростати. Тобто, опір українських Сил оборони зростатиме на всіх ділянках фронту, і тому противнику буде ще складніше пробиватися вперед, якщо він зможе пробиватися вперед. Також ми розуміємо, що, незважаючи на затримки з американською допомогою, допомога нам все одно надходить. Ми вже рахуємо не квартали, а місяці й тижні до того часу, коли в українському небі оперуватимуть українські F-16, що серйозно ускладнить завдання противника щодо проведення будь-яких наступальних операцій», — пояснив він.

Саме тому, як вважає експерт, російське командування максимально намагається використати момент і створити заділ для майбутніх оперативних дій, не припиняючи насичувати свої бойові порядки особовим складом, озброєнням, бойовою технікою.

«Тому, використовуючи таку відчайдушну тактику, це дійсно — тактика відчаю, тактика амеби, про що говорив начальник Генерального штабу Естонії, противник лізе там, де він може залізти», — коментує військовий експерт.

Водночас Грабський підкреслив: очевидно, що на широких ділянках фронту ворог діяти вже не здатен.

«І він змушений, жертвуючи іншими напрямками, зосереджуватися там, де він передбачає якийсь успіх. Ми вже зараз бачимо, що противник не може і не має можливості наступати на Куп’янському, на Лиманському напрямку, де ми ведемо активну стримувальну роботу зі знищення ворога. Противник сконцентрувався буквально на невеликих точках. Але навіть на цих точках він не має гарантованої переваги. Тому вони зараз роблять усе можливе, щоб десь вгризтися, зачепитися, просочитися й утримати позиції, які вони зараз утримують», — пояснив він.

Експерт додав, що бої — важкі, вимагають від Сил оборони України колосальних зусиль в умовах серйозного обмеження ресурсів. Однак, українські війська тримаються, кожен крок дається противнику з величезними труднощами.

Додамо, що наразі, російські окупаційні війська перейшли від спроб широкомасштабного наступу в шести операційних районах до наступальних дій на трьох напрямках, де зосередили ударні сили та нові резерви.

Про це сказав генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

“Ми неодноразово говорили, що противник готує нові резерви — приблизно кілька армій — якраз до весни-літа цього року. І навіть не завершуючи цей процес, кидає вже у бій”, — зазначив Маломуж.

Він вважає, що росіяни бачать для себе вікно можливостей, допоки не запрацювала чеська та інші ініціативи щодо постачання Україні боєприпасів, а в США не проголосовано пакет допомоги для України.

“Саме цей період для них є основним для проведення наступальних операцій. Тому поспішають, кидають війська, навіть не зовсім навчені, але дуже багато”, — пояснив генерал.

Він додав, що поки що росіяни намагаються розв’язувати завдання на тактичному рівні. Для розгортання стратегічних наступальних операцій ресурсів у них ще немає, але вони їх збирають.