$39.51 €42.36
menu closed
menu open
weather +16 Київ

НАЗК розпочало перевірку способу життя генерала СБУ Вітюка після журналістського розслідування про майно його сім'ї

НАЗК розпочало перевірку способу життя генерала СБУ Вітюка після журналістського розслідування про майно його сім'ї У розслідуванні йшлося про те, що невдовзі після призначення Вітюка на посаду очільника департаменту СБУ його дружина почала заробляти значні кошти
Фото: ssu.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції проводить перевірку способу життя начальника департаменту кібербезпеки СБУ, бригадного генерала Іллі Вітюка. Про це повідомили у пресслужбі НАЗК у відповідь на журналістський запит проєкту "Слідство.Інфо".

Підставою для перевірки стало розслідування, у якому "Слідство.Інфо" виявило, що сім'я Вітюка володіє нерухомістю, ринкова вартість котрої становить щонайменше 25,5 млн грн (за курсом на момент купівлі).

"З метою встановлення відповідності рівня життя Вітюка І.А. з наявним у нього і членів його сім’ї майном та одержаними ними доходам Національне агентство […] здійснює моніторинг способу життя зазначеного суб'єкта декларування", – ідеться в повідомленні пресслужби НАЗК. 

4 квітня "Слідство.Інфо" опублікувало розслідування "Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ", у якому повідомило, що дружина Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру на 195 м² у житловому комплексі преміумкласу на столичному Печерську, ринкова вартість такої оселі – 21,5 млн грн. 

Окрім того, зазначили журналісти, невдовзі після призначення Вітюка на посаду очільника департаменту його дружина зареєструвала ФОП і почала заробляти значні кошти. Зокрема, 2022 року жінка заробила 9,4 млн грн, а 2023-го – 13,4 млн грн. Мати посадовця, яка працює лікаркою, також володіє нерухомістю в київських ЖК, ринкова вартість котрої становить понад 4 млн грн. 

Сам Вітюк перед публікацією розслідування заявляв в інтерв'ю "Укрінформу", що проти нього "готується інформатака". "Хтось дуже хоче зманіпулювати моїми персональними даними стосовно місця проживання, нерухомості й діяльності моєї дружини, яка є приватним підприємцем, батьків. Хоча я подаю декларацію, яка перевіряється в НАЗК, із бізнесу дружини сплачуються всі податки, тобто вся інформація є прозорою й відкритою для перевірки", – стверджував він.

Контекст

Вітюк обіймає посаду начальника департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ з 30 листопада 2021 року.

25 березня 2024 року президент України Володимир Зеленський указом №178/2024 надав Вітюку військове звання бригадного генерала.

6 квітня "Слідство.Інфо" заявило, що 1 квітня, перед виходом розслідування про майно сім'ї Вітюка, його автору Євгенієві Шульгату спробували вручити повістку в супермаркеті, причому двох співробітників Солом'янського ТЦК скерував до журналіста співробітник очолюваного Вітюком департаменту СБУ Олексій Біленко.

У СБУ заявили, що спецслужба, Міністерство оборони України й Генштаб ЗСУ проводять перевірку інформації про спробу вручити повістку розслідувачу. "Наголошуємо, що, відповідно до закону, співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки або доручення щодо спілкування працівників ТЦК із журналістами", – зазначили у спецслужбі.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 7 квітня також дав завдання командувачу Сухопутних військ ЗСУ Олександрові Павлюку провести службову перевірку щодо вручення повістки Шульгату.

Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження у зв'язку з інцидентом.

9 квітня у СБУ повідомили, що голова спецслужби Василь Малюк відсторонив Вітюка від виконання посадових обов'язків на час перевірки інформації, опублікованої журналістами "Слідство.Інфо". За рішенням Малюка в період перевірок Вітюк служитиме в бойовому підрозділі свого департаменту, який виконує оборонні завдання безпосередньо на фронті. 

Матеріали за темою