$39.51 €42.36
menu closed
menu open
weather +22 Київ

Закон про мобілізацію опублікували в офіційному виданні Верховної Ради, розпочався відлік часу до того, як він набуде чинності

Закон про мобілізацію опублікували в офіційному виданні Верховної Ради, розпочався відлік часу до того, як він набуде чинності Закон, опублікований у "Голосі України", має обсяг 90 сторінок
Фото: Голос України / Facebook

17 квітня в офіційному виданні Верховної Ради "Голос України" опублікували закон про мобілізацію.

Документ на 90 сторінок, який опубліковано в газеті, датовано 11 квітня, коли Верховна Рада його ухвалила.

Агентство "Інтерфакс-Україна" зазначає, що, з огляду на перехідні положення закону, він набуває чинності 18 травня – за місяць від дня, наступного після його публікації.

Видання "ГОРДОН" проаналізувало законопроєкт, розібравши його головні положення. Основна частина норм документа набуває чинності за місяць після підписання президентом України. Володимир Зеленський підписав закон 16 квітня.

Контекст

Першу редакцію законопроєкту підготували 25 грудня 2023 року. Рада ухвалила його в першому читанні 7 лютого 2024 року. Після голосування депутати запропонували майже 4,3 тис. поправок. Наприкінці березня парламентський комітет із питань нацбезпеки, оборони та розвідки завершив їх розгляд.

9 квітня комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки видалив положення про демобілізацію й ротацію військовослужбовців з урядового законопроєкту про мобілізацію за ініціативою головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, його обіцяли розглянути окремо.

Рада розпочала розгляд законопроєкту про мобілізацію у другому читанні 10 квітня. 11 квітня український парламент ухвалив законопроєкт №10449 у цілому, його підтримало 283 парламентарі.