$39.51 €42.36
menu closed
menu open
weather +17 Київ

У Криму прогриміли вибухи на військовому аеродромі Джанкой, почалася велика пожежа. Відео

У Криму прогриміли вибухи на військовому аеродромі Джанкой, почалася велика пожежа. Відео За даними ЗМІ, на аеродромі базувалися ударні гелікоптери РФ
Скріншот: Крымский ветер / Telegram

У ніч проти 17 квітня в окупованому Криму прогриміло кілька вибухів у районі військового аеродрому Джанкой. Про це повідомили Astra й інші Telegram-канали.

За інформацією місцевих жителів, вибухи прогриміли до оголошення повітряної тривоги.

Astra опублікував відео заграви й масштабної пожежі, ймовірно, на аеродромі.

Telegram-канал "Крымский ветер" пише з посиланням на дані супутникових знімків, що зафіксовано шість осередків пожежі на військовому аеродромі у Джанкої та поряд із ним.

За інформацією авторів каналу, на аеродромі базувалися ударні гелікоптери, крім того, на льотному полі раніше помітили пускові установки С-300/С-400.

"А роспабліки пишуть: "Причина пожежі на полі біля аеродрому невідома", – додали в каналі.

За даними "Радіо Свобода", Джанкой – активний державний аеродром в окупованому Криму. Там дислокуються 39-й вертолітний полк 27-ї змішаної авіаційної дивізії 4-го командування ВПС і ППО Південного військового округу, три авіаційні ескадрильї на Мі-8, Мі-35М, Мі-28, Ка-52, а також гелікоптери прикордонної служби ФСБ РФ. "Крим.Реалії" писало у грудні 2022 року, що після відступу з Херсона аеродром у Джанкої став головним логістичним хабом армії РФ і місцем базування ударних вертольотів.

Військові об'єкти РФ у Джанкої атакують не вперше.

Контекст

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного "референдуму" 16 березня 2014 року. Україна і більшість інших країн не визнають "приєднання" півострова до РФ.

Українська влада неодноразово заявляла, що має намір деокупувати всі захоплені з 2014 року Росією українські території, зокрема Крим.

Сили оборони України, розвідка і спецслужби неодноразово атакували російські аеродроми на території РФ і тимчасово окупованих територіях України, завдаючи по них ударів або влаштовуючи диверсії. Російські літаки й вертольоти було пошкоджено/знищено (або окупанти зазнали втрат у живій силі) на аеродромах у Ростові, Енгельсі, Бердянську й Луганську, Курській області, Криму, Калузькій області, Пскові, Новгородській області, Челябінську тощо.