У 17 років Валерія з Нової Каховки, південного міста України зіткнулася з жорстокою реальністю війни. Коли російські війська окупували її місто, їй довелося пережити неймовірні труднощі, включаючи відсутність їжі та страх від обстрілів.

Одним із найбільш шокуючих моментів війни стала "евакуація" дітей до Криму. Валерія розповіла про те, як їй вдалося самостійно повернутися назад до України після викрадення у російський табір перевиховання.

Крим - це Україна
Крим - це Україна

Валерія потрапила до кримського табору "Променистий" після того, як її місто окупували російські війська. Замість школи та друзів їй довелося зіткнутися з дивним місцем, схожим на будинок для людей похилого віку.

Замість звичайних уроків та ігор – пропаганда російської культури та пісні гімну росії.

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Табір був сповнений суворих правил та охорони, і Валерія відчувала, що їй нав'язують новий спосіб життя. Ця програма, яку вони називають "Університетською зміною", намагається перетворити українських дітей на "нових росіян" та фінансується з російського бюджету.

Кримський центр "Алеменда" стверджує, що ці табори ускладнюють повернення дітей до батьків, особливо якщо батьки підтримують Україну. Трапляються випадки, коли батьки пропонують переїхати на окуповані території, щоб бути ближчими до дітей.

17-річна Валерія / фото: Euronews
17-річна Валерія / фото: Euronews

Валерія розповідає, що умови у таборі були далеко від комфортних: погане харчування, мало медичної допомоги, діти часто хворіли . Зв'язок із зовнішнім світом був обмежений, і йому вдалося зателефонувати додому лише завдяки своєму телефону. Але в результаті, їй все ж таки вдалося домовитися про повернення додому.

Через те, що вона зіткнулася з жахливим лікуванням та в таборі, Валерія вирішила в майбутньому стати лікарем.

На шляху додому Валерію зупинили під час спроби перетнути кордон. Її допитували і довелося пояснити, чому вона, неповнолітня, подорожує без дорослих. Зваживши на ризики, Валерія вирішила сказати, що їде просто через Україну, щоб забрати свою тітку з Європи і повернутися назад до Росії.

Вона знала, що часом треба говорити про те, що хочуть почути.

мілітаризації Криму
мілітаризація Криму

Під час перевірки на кордоні її документи та телефон оглянули вздовж та впоперек – від фото до повідомлень у Telegram. Але Валерія хитро сховала український паспорт і ухилилася від детектора брехні.

Замість офіційного переходу через поле, вона потрапила на українську територію. І перші українські слова, які вона почула, викликали в неї багато емоцій.

Нині Валерія у Києві. Спершу жила у гуртожитку, а потім вступила до медичного коледжу. Щоб зберегти почуття нормальності, вона займається різними справами та ходить на терапію.

З моменту, як Росія вторглася до України у 2022 році, правозахисні організації з України та міжнародні інстанції зафіксували грубі порушення прав дітей. Звіти говорять про дітей, яких російські війська викрали, піддавши їхньому перевихованню або змусивши прийняти нову родину.

Українських дітей повернули з окупації / фото: Euronews
Українських дітей повернули з окупації / фото: Euronews

З ініціативи "Діти війни" стало відомо, що понад 19 500 дітей було відібрано від рідних та переміщено, а повернуто лише мізерну кількість.

Микола Кулеба з організації "Врятуй Україну" каже, що після вторгнення Україна втратила від 15 до 20% свого дитячого населення. Серед них діти, які втратили батьків в обстрілах або виявилися сиротами, як Валерія. Росія стверджує, що ці діти позбавлені батьківського піклування.

Для Валерії ці роки стали справжнім випробуванням. Вона більше не спілкується з друзями з табору, які поїхали до Росії.

"Бути в українському місті – це нагорода, і я це глибоко ціную".

Нагадаємо, " Гвалтували таких як я": українська трансгендерка вдавала вагітній і ростила бороду, щоб урятуватися від "російського світу"

Раніше ми писали про "Вибухи, міст, кораблі": відомий екстрасенс передбачив "позитивні" дні для українського Криму