Компанія SpaceX Ілона Маска робить перші кроки для закриття чорного ринку Starlink. Користувачі, які підключатимуться до сервісу з країн, де сервіс офіційно не працює, будуть заблоковані. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Клієнти Starlink у Судані, Зімбабве та Південній Африці отримали  повідомлення від компанії з попередженням про те, що їхній доступ до послуги припинять до кінця місяця. В електронних листах зазначалося, що використання Starlink в районах, де це не було схвалено місцевими регуляторами, суперечить умовам надання послуг компанії.

“Доступність наших мобільних тарифних планів залежить від різних факторів, зокрема від дозволів регуляторних органів”, – йшлося в листах, які стосувалися роумінгових продуктів Starlink, котрі дозволяють абонентам користуватися його інтернет-послугами в різних країнах.

Повідомлення були надіслані через кілька днів після того, як журнал опублікував розслідування про зростаючий чорний ринок, який дозволив недобросовісним користувачам, включаючи російські військові підрозділи, які воюють в Україні, обійти місцеві регуляторні обмеження щодо Starlink.

Із моменту запуску перших супутників Starlink у 2019 році SpaceX поспішає отримати схвалення від регуляторів по всьому світу. Станом на кінець березня, за даними компанії, дозвіл на роботу Starlink надали 72 компанії.

Серед юрисдикцій, які не схвалили сервіс, – Індія та більша частина Африки. Послуга також недоступна в Росії та Китаї, і SpaceX не поспішає надавати послуги в цих регіонах, якщо вірити офіційній карті доступності Starlink.

Проте обійти обмеження можливо. Зазвичай зловмисники купують термінали в країнах, де це дозволено, а потім підписуються на один із роумінгових пакетів компанії. У таких країнах, як Об’єднані Арабські Емірати та Мозамбік, з’явилися компанії-посередники, які пропонують активувати Starlink і надсилати комплекти користувачам у місцях, де послуга офіційно недоступна.

У своїх електронних листах, надісланих користувачам цими днями, Starlink повідомив, що його регіональні роумінгові плани “призначені для тимчасових поїздок і транзиту, а не для постійного використання в певному місці”.

Користувачі, які перебувають у роумінгу понад два місяці, не повертаючись до країни, де вони замовили свій пристрій, матимуть справу з обмеженням надання послуг.

Нещодавно помічник міністра оборони США з питань космічної політики Джон Пламб заявив, що представники Пентагону, України та SpaceX працюють над тим, щоб запобігти використанню Starlink з боку російських окупантів.

Українські військові почали використовувати Starlink невдовзі після вторгнення Росії у 2022 році. Згодом з’ясувалося, що окупати також застосовують цю технологію. Пізніше стало відомо, що Мінцифри співпрацює зі SpaceX, щоб відключити Starlink у російських окупантів.