Зараз в Україні є дві пріоритетні задачі – захистити українські міста та  піти в контрнаступ, як раніше пообіців президент Володимир Зеленський, і який точно має бути успішнішим ніж попередній. Проте, наразі, для здійснення цих цілей, Україні потрібні винищувачі F-16.

Про це заявив ексзаступник голови Харківської ОДА Юрій Сапронов.

«Врятують нас тільки F-16 в харківському небі. Тому що КАБ збити не можна, бо його запускають літаки Су-34, Су35. Тому, збити можна лише літак. Чому саме F-16? В сучасного F-16 радар 200 кілометрів, а Су-34, Су-35 – 80 кілометрів, тому F-16 може збити будь який літак», — сказав він.

Варто зауважити, що спершу Україна отримає кілька F-16, для того, щоб захистити мирні міста. Проте, після того, як наші союзники передадуть більшу кількість винищувачів, ЗСУ, завдяки цій авіації, зможуть проривати коридори на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, можна говорити про Запоріжжя, Херсонщину та навіть Крим.

Про це розповів речник Повітряних Сил ЗСУ Ілля Євлаш.

Він підкреслив, що Україна давно очікує на сучасні винищувачі F-16, адже вони суттєво посилять протиповітряну оборону країни, оскільки така авіація є складовою загальної системи ППО.

«Ми нещодавно бачили атаку Іраном Ізраїля, як ефективно відпрацювала ППО союзників, яким вдалося знищити досить велику частину ракет, завдяки авіації. Тому не можна говорити, що літаки не вплинуть на перебіг бойових дій. Це значно посилить наші спроможності на полі бою та не тільки дозволить протистояти повітряним загрозам ворога, але й полегшить роботу наших піхотних підрозділів й морської компоненти. Але звісно, все залежить не тільки від F-16, а від типу блоку та радару, а також озброєння, оскільки літак є носієм ракет», — зазначив він.

За його словами, в цьому році хід війни можуть змінити, окрім F-16, й системи ППО. Євлаш наголосив, що наразі Україні потрібні системи ППО малої, середньої та великої дальності, оскільки кожний вид «відповідає за вирішення повітряних загроз та ефективне протистояння цілям ворога».

«Також важливим лишається розбудова аеродромів для застосування F-16. Ми розуміємо, що в жодній країні світу не вистачає систем ППО, щоб повністю прикрити нашу територію. Літаки є складовою ППО, які можуть застосовуватися та доповнювати наземні стаціонарні системи», — пояснив речник.

Євлаш розповів, що питання щодо модернізації F-16 перед тим, як їх отримає Україна, вирішується на «Рамштайні». За його словами, партнери також заявили, що передаватимуть ЗСУ літаки-донори.

«Це нормальна світова практика, коли країні відправляють літаки, з яких можна отримати певні деталі, оптимізувати, замінити запчастини», — додав речник.

Спікер зазначив, що наразі Повітряні Сили України мають більше бойових літаків, ніж на початку повномасштабної війни, адже країни-партнери, які мали на озброєнні Су-27, Міг-29 передавали їх нашій державі.

«Це займало менш часу на підготовку наших пілотів, та не потребувало додаткової інфраструктури та обладнання, внаслідок існування наших мобільних станцій, які в полі ремонтують та надають літакам друге дихання. Крім того, від початку російсько-української війни у 2014 році, шляхом виділених державою матеріально-технічних засобів і коштів, ми поступово відновлювали нашу авіацію. Внаслідок сукупності цих факторів, нам вдалося примножити авіаційний парк, але ми прагнемо до повного переозброєння, оскільки прямуємо в НАТО, а основний літак там F-16. Щонайменш, нам потрібно 150 таких машин, які допомогли б вирішити завдання в повітряному просторі», — пояснив речник.

За його словами, Україна повністю покладається на своїх партнерів щодо надання таких систем як Patriot та інших. Євлаш наголосив, що ніколи не буває достатньо ракет, а саме під час бойових дій з таким сильним противником.

«Він (ворог) постійно застосовує комбіновані атаки. Тому нам потрібно більше різних типів засобів ППО. Разом з тим, ми розвертаємо мобільні вогневі групи, які допомагають протистояти викликам з боку РФ, а також РЕБ — сучасна та ефективна технологія — дозволяє економити ракети», — підсумував представник ПС ЗСУ.