Минулої доби російські окупанти здійснили п’ять неуспішних атак на позиції українських військ на лівобережжі Херсонщини. Загарбники, як і раніше, не використовують бронетехніку. Проте, зібрати групу солдатів для чергового штурму росіянам стає все важче, адже в окупантів спадає бойовий дух і вони менше зацікавлені в бойових діях. Деякі натовпом сунуть на здачу і складають зброю. Тож, у ЗСУ є всі шанси відбити цей напрямок та успішно просуватись вглиб.

Про це повідомила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

“Наші бійці на лівому березі жартують, що в окупантів опускаються не лише руки, а й усі кінцівки, яких не стає у разі неуспішного штурму. А таких штурмів у них вже багато. П’ять атак було за минулу бойову добу. І знову — безрезультатно. Вони проводять їх без використання техніки, без належної мотивації і без перспектив повернутися на ті самі позиції. Підрозділи постійно ротуються. Вони мають складні взаємини з командним складом, тому зібрати штурмову групу і відправити на новий штурм стає все складніше”, — розповіла Гуменюк.

За її словами, російські окупанти підтягують підрозділи з глибинних тилів, які не мають повної картини ситуації на лівобережжі.

“Тривалий період часу, вже кілька місяців поспіль, окупанти не використовують абсолютно бронетехніку. Це свідчить про те, що вони і самі не вірять у успіх своїх штурмів. Вони розуміють, що це буде марно та безпідставна втрата техніки, тому вони можуть використовувати лише людські ресурси”, — зазначила речниця.

Варто зауважити, що протягом кожного такого штурму окупанти втрачають близько 60-70% підрозділу.

Представниця ЗСУ наголошує, що лише на Запорізькому напрямку за добу може відбутись від чотирьох до шести штурмів, зокрема під прикриттям авіації. Тим часом на Лівобережжі зазвичай відбувається один-три штурми. Втім, цієї доби загарбники штурмували п’ять разів.

Гуменюк вважає, що таке ситуативне збільшення зумовлене тим, що російські окупанти «вирішили спробувати іншу тактику, розділившись на ще більш дрібні групи, щоб нападати з максимального числа сторін і напрямків». Однак, і це їм не дуже допомагає, бо ЗСУ все рівно успішно відбивають всі атаки ворога, що морально їх пригнічує та відбиває бажання знову наступати.

Гуменюк також прокоментувала інформацію про те, що нещодавно в одному з населених пунктів на лівому березі Дніпра в Херсонській області було піднято український прапор.

“Підняття українського прапора на лівому березі — це, в принципі, сигнал місцевому населенню тимчасово окупованих територій про те, що українські Сили оборони там присутні, вони продовжують боротьбу за територіальну цілісність і мають намір продовжувати відстоювати свої позиції. Це більше морально-психологічний акт”, — зазначила вона.

Гуменюк також підкреслила, що завдання українських військових на плацдармах на лівобережжі полягає у відбитті атак, у зміцненні позицій і плануванні подальшого розширення території, що контролюється Україною.

“Ми продовжуємо цю роботу незалежно від умов. Ця робота передбачає виконання широкого спектру завдань в надскладних умовах. Нам треба розуміти, що наші бійці діють в умовах, коли вони зі спини мають річку, а логістика ускладнена великою відстанню, складністю у постачанні боєприпасів, води та забезпеченні ротацій. Це все впливає на психологічний стан. І тому неодмінно приходить час, коли бійці піднімають прапор для того, щоб підбадьорити себе та нагадати мирному населенню, що вони продовжують свою місію”, — узагальнила Гуменюк.