Росія виводить російські «миротворчі сили» із території Карабаху, яка повернулась під контроль Азербайджану. Наступною для виводу агресорських окупаційних провальних військ Україна?

Речник Кремля Дмитрій Пєсков підтвердив цю інформацію.

Балакучу голову Кремля попросили прокоментувати інформацію азербайджанських ЗМІ про початок виведення російського контингенту. 

«Так, це справді так», – сказав Пєсков.

Азербайджанські ЗМІ напередодні повідомили про початок виведення так званих російських «миротворців» з території колишньої невизнаної республіки Нагірний Карабах.

За повідомленнями ЗМІ, цей процес завершиться за кілька днів, і тим самим Азербайджан відновить повний суверенний «контроль над Карабахом і всіма його землями».

В 2022 році Росії було не до Карабаху — президент Володимир Путін розв’язав повномасштабну війну проти України та всі сили кинув туди.

В результаті роль Азербайджану та його головного союзника – Туреччини – для Москви помітно зросла. Після того, як Росію обклали санкціями, вона не могла втратити важливого союзника в їхньому обході в особі Анкари, яка сприяла паралельному імпорту.

У вересні 2023 року в ході одноденної війни Росія остаточно продемонструвала, що не готова вступати в конфлікт із Баку, навіть незважаючи на загибель власних миротворців.

Російський «миротворчий» контингент було тимчасово розміщено в Карабасі за підсумками тристоронньої заяви, підписаної 10 листопада 2020 року між лідерами Азербайджану, Росії та Вірменії.

Після блискавичної одноденної військової операції Баку, розпочатої 19 вересня 2023 року, Азербайджан фактично повернув під свій контроль Нагірний Карабах.

Невизнана Нагірно-Карабаська республіка офіційно припинила своє існування з 1 січня 2024 року.