$39.66 €42.49
menu closed
menu open
weather +21 Київ

Джонсон поставить законопроєкт про допомогу Україні на голосування цієї суботи. Він зіткнувся із сильним тиском із боку частини республіканців – CNN

Джонсон поставить законопроєкт про допомогу Україні на голосування цієї суботи. Він зіткнувся із сильним тиском із боку частини республіканців – CNN Джонсон планує голосування за допомогу Україні у суботу, 20 квітня
Фото: EPA

Спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон має намір виставити на голосування свій законопроєкт щодо допомоги Україні в суботу, 20 квітня. Про це 17 квітня повідомляє CNN.

Джонсон підкреслив, що дотримується свого плану винести на обговорення низку законопроєктів про іноземну допомогу, включно з фінансуванням України, незважаючи на те, що зіткнувся зі "значним тиском" із боку прихильників жорсткої лінії, додає CNN.

Імовірно, зазначає телеканал, це найсильніший тиск, із яким Джонсон зіткнувся стосовно свого майбутнього за короткий час свого перебування на посаді спікера, оскільки консервативні республіканці – прихильники жорсткої лінії – розкритикували спікера за його рішення виділити мільярди доларів на допомогу Україні й попередили його, що це може коштувати йому посади.

Член палати представників Томас Мессі з Кентуккі заявив, що він буде співавтором пропозиції членкині Палати представників Марджорі Тейлор Грін щодо позбавлення Джонсона посади спікера.

Член Палати представників від Флориди Метт Гетц назвав рішення Джонсона просувати законопроєкти про іноземну допомогу "рівносильним капітуляції", пообіцявши проголосувати проти пакету. Інші республіканці, за даними телеканала, також висловили обурення і не відкидають, що проголосують проти процедурних пропозицій Джонсона, які потрібні для розгляду законопроєкту.

Оскільки республіканці контролюють Палату представників лише з мінімальною перевагою, Джонсону, можливо, знадобляться демократи, щоб ухвалити законопроєкти про іноземну допомогу і зберегти свою посаду, якщо пропозицію голосувати за його відставку ухвалять, підсумовує CNN.

Контекст

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні".

Кілька місяців республіканці й демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроєкту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців колишній президент США Дональд Трамп, який вважає, що Сполученим Штатам потрібен окремий законопроєкт про кордони й імміграцію і його не мають прив'язувати до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той погрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників, яка була на канікулах до 28 лютого.

Джонсон 16 квітня анонсував розгляд цього тижня чотирьох законопроєктів: одного – про пріоритети національної безпеки і трьох окремих – щодо фінансування допомоги США для України, Ізраїлю, Тайваню.