Верховна Рада України 11 квітня 2024 року ухвалила законопроект про посилення мобілізації, Володимир Зеленський підписав його 16 числа, у вівторок.

Ухвалення цього документа стало вкрай необхідним кроком, про що зазначив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця" генерал-лейтенант Юрій Содоль. За його словами, ЗСУ змушені тримати оборону з останніх сил, при цьому чисельність окупаційних військ переважає їх у 7-10 разів.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

У деяких підрозділах ЗСУ залишилося лише по 2-4 особи, тоді як за статутами їх має бути 8-10.

Проте документ, який потрапив до сесійної зали, зазнав певних змін. Зокрема, з нього було вилучено норму про демобілізацію військовослужбовців, які провели на фронті 36 місяців під час воєнного стану. Ініціатором став головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Настрою чинних військових за цим рішенням парламентського комітету та Міноборони виявилися неоднозначними. Одні говорять про повну демотивацію та несправедливість, інші визнають, що в нинішніх умовах російської агресії, що росте, проведення повноцінної демобілізації просто неможливе.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Зокрема, військовослужбовець 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнездилов висловив побоювання, що без упорядкування процесу демобілізації кількість випадків самовільного звільнення з частин зросте в рази.

Нагадаємо, Зеленський підписав закон про мобілізацію

Як повідомляв "Знай.ua", військком наплював на бронювання: чоловіка мобілізували, незважаючи на папери

Знай.ua писав, після втрати кінцівок не зможуть отримати інвалідність: як новий закон про мобілізацію вплине на українців