Каталізація бойових дій у районі Часового Яру припаде на другу половину 2024 року, — заявив військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. За його словами, окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, але продовжуватимуть тиск. Головною проблемою при обороні Часового Яру є перевага російської армії в повітрі.

Коваленко зауважив, що для російських військових надзвичайно важливо захопити Богданівку, Іванівське, Кліщіївку та Андріївку в районі Часового Яру. Це створить умови для максимально ефективного початку наступальної кампанії вже у другій половині 2024 року.

“Це і є ті умови для них, щоб максимально ефективно почати наступальну кампанію вже в другій половині 2024 року. Я не виключаю, що до цього моменту вони намагатимуться каталізувати штурми Часового Яру зі східного боку, тобто у них через Хромове є можливість проведення штурмових дій по саме східному сектору і зі спробою зачепитися за околиці Часового Яру саме на сході”, — висловив думку Коваленко.

Він вважає, що російські окупанти можуть намагатися каталізувати штурми зі східного боку, через Хромове, щоб зачепитися за околиці Часового Яру. Проте, на сьогодні всі їхні спроби були безрезультатними.

Коваленко зазначив, що російські окупанти можуть передислокувати свої підрозділи під Часовий Яр, аналогічно тому, як це було під Авдіївкою. Це призведе до каталізації бойових дій у другій половині 2024 року.

“Вони витрачають певні ресурси в цих постійних хвилях, щоб виконати наказ про 9 травня. Потім, після 9 травня, буде вже зовсім інший формат ведення бойових дій. Каталізація може бути зумовлена тим, що російські окупанти передислоковуватимуть частково свої підрозділи саме під Часів Яр, як це було під Авдіївкою, куди було відправлено найбільш боєздатні бригади 2-ї та 41-ї загальновійськових армій зі складу групи військ “Центр”. Аналогічно буде і під Часовим Яром. Тобто каталізація бойових дій буде на другу половину 2024 року”, — упевнений військово-політичний оглядач.

Щодо оборони Часового Яру, Коваленко відзначив, що головною перевагою є висоти, але відсутність ефективної протиповітряної оборони створює серйозні проблеми. Російські окупанти можуть здійснювати систематичні удари авіацією, використовуючи навіть штурмовики Су-25.

“Головний плюс його це, звичайно ж, — висоти. Але ці висоти обумовлені тим, що артилерія може мати панівний фактор за наявності відповідного пропорційного боєкомплекту. Немає боєкомплекту — сенс тоді в артилерії? А мінус загалом усієї ситуації полягає в тому, що по Часовому Яру так і не вирішено питання з протиповітряною обороною. Російські окупанти мають можливість завдавати регулярні системні удари корегованими авіаційними бомбами, використовуючи свою тактичну фронтову авіацію, а також навіть переходячи на застосування штурмовиків Су-25, що взагалі є найвищою мірою нахабством, бо вони діють у ближній зоні, перебуваючи у зоні ризику ураження малого радіуса дії та середнього радіуса дії комплексами ППО. Тобто вони в собі впевнені, що цього ураження не буде. Навіть використання у форматі кабрування Су-25, це, м’яко кажучи, нахабство надзвичайне. Але воно, на жаль, говорить про проблематику ППО і в районі Часового Яру”, — пояснив він.

За його словами, всі попередні спроби російських військ прорватися на цій ділянці фронту були марними. Він відзначив, що вони продовжують витрачати значні ресурси на ці спроби, але досягти бажаного результату їм поки не вдалося.

Коваленко також зазначив, що питання протиповітряної оборони залишається однією з найбільших проблем оборони Часового Яру. Російські окупанти мають можливість проводити регулярні атаки з повітря за допомогою авіації, що створює серйозні загрози для українських сил.