$39.51 €42.36
menu closed
menu open
weather +15 Київ

Зараз у ЗСУ більше літаків, ніж до початку вторгнення РФ – Повітряні сили

Зараз у ЗСУ більше літаків, ніж до початку вторгнення РФ – Повітряні сили Україна під час війни з РФ змогла наростити авіапарк бойових літаків, незважаючи на втрати
Фото: Повітряні Сили ЗС України / Air Force of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Силам оборони України за допомогою партнерів вдалося збільшити свій авіаційний парк, і зараз у ЗСУ більше бойових літаків, ніж було до початку повномасштабного вторгнення РФ. Про це в інтерв'ю виданню "Фокус", яке опублікували 17 квітня в YouTube, повідомив речник ПС ЗСУ Ілля Євлаш.

"Так, ми можемо про це говорити. Наші країни-партнери, які мали раніше на озброєнні МіГ-29, Су-27, на початку повномасштабного вторгнення передавали нам свої літаки", – заявив речник.

Євлаш наголосив, що внаслідок такого підходу українські пілоти витрачали менше часу на підготовку. Окрім того, це не потребувало додаткової інфраструктури й обладнання.

За його словами, зараз військове командування прагне до повного переозброєння, оскільки Україна прямує в НАТО, "а основний літак там – це F-16".

"Ми потребуємо щонайменше 150 таких машин, які змогли б нам допомогти суттєво вирішувати наші завдання в повітряному просторі", – резюмував Євлаш.

Речник ПС ЗСУ не назвав конкретної кількості бойових літаків, які має Україна станом на 17 квітня. Даних про втрати (зокрема авіаційні) Україна не розкриває.

Контекст

За оцінкою міноборони країни-окупанта РФ, Україна мала у своєму розпорядженні на момент початку повномасштабного російського вторгнення 152 літаки. Російське видання "Проект" оцінювало кількість літаків у ЗСУ станом на лютий 2022 року в максимально можливих 199 одиниць (із яких 61 навчальний, 35 транспортних, п'ять спеціальних і лише 98 бойових). Водночас міноборони РФ до кінця червня 2022 року "знищило" всю українську авіацію, повідомивши про нібито 215 збитих українських військових літаків, і згодом "збило" ще кілька сотень.

Президент України Володимир Зеленський 16 квітня в інтерв'ю PBS заявив, що співвідношення літаків, які мають Росія й Україна, – 30 до 1 на користь окупантів. Водночас, за даними Головного управління розвідки Міноборони України станом на 3 квітня, Росія має в сумі понад 200 одиниць тільки сучасних літаків Су-34 й Су-35. 23 лютого представник ГУР Вадим Скібіцький говорив, що у війні проти України РФ може використати приблизно 300 літаків.