У США є сценарій закінчення війни.

Про це розповів співзасновник та директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін.

«Військові кажуть, що переговори ведуться на полі бою. А наше поле бою критично залежить від американської військової допомоги. Значить, саме США визначатимуть сценарії та результат. І цей результат уже описано, хочемо ми чи ні», — говорить він.

Експерт підкреслює, що ще рік тому приватна розвідувальна корпорація RAND описала основний сценарій.

«Політичне врегулювання. Це врегулювання шляхом переговорів та з великою кількістю варіантів переговорних умов: Збереження контролю над контрольованими територіями (одною та другою стороною), Участь чи неучасть України в НАТО, Наявність чи відсутність гарантій безпеки для України, Збереження або зняття санкцій із Росії,  Компенсація чи прощення завданих збитків Україні. Саме цей сценарій є сьогодні базовим для США, зважаючи на текст. Консультації щодо нього ведуться. Питання, у який конфігурації буде досягнуто формула перемир’я», — наголошує Анатолій Амелін.

Тут варто зауважити, що Україна не погоджується на частину умов, але вносить пропозиції США, які фактично переграють цей сценарій на нашу сторону. Наразі це виходить вдало і США бачать, що все як тільки хочуть вони — не буде і українці готові відстоювати свою позицію. Що цікаво — Росія у той же час боїться і рота відкрити, адже розуміє у якому патовому становищі опинилася і поки бере опір лише на останню спробу військово задавити ЗСУ.