$39.63 €42.29
menu closed
menu open
weather +17 Київ

Бронювання має бути для тих, хто потрібен економіці, а не за гроші – військовий

Бронювання має бути для тих, хто потрібен економіці, а не за гроші – військовий Кирило Сазонов: Це має бути дуже поміркований вибір. Не критерії, не зарплата, не кількість податків
Фото: armyinform.com.ua

Бронювання передусім має поширюватися на тих людей, які працюють на потрібних економіці підприємствах, а не базуватися на зарплатах чи відрахуваннях. Про це заявив військовий і політолог Кирило Сазонов в ефірі "24 каналу"

"Ми вважаємо, що в тилу мають залишатися ті, завдяки кому ми воюємо, хто працює на потрібних державі підприємствах. Не тільки на оборонних, а тих, хто працює на економіку. Без бюджету ми не зможемо воювати. Тому, знову: у тилу потрібні люди, які працюють на економіку в усіх галузях, по всіх напрямах. Це має бути дуже поміркований вибір. Не критерії, не зарплата, не кількість податків. Податки – це важливо, це бюджет, але це не критерій. Людина має бути корисною економіці", – наголосив Сазонов.

За його словами, тих, хто "розводить страусів чи буйволів", а також працівників цирку й діячів культури мають мобілізувати на загальних підставах.

"Мій близький друг, побратим – діяч культури, відомий актор, позивний Ельф. Він воює з першого дня і не шкодує про свій вибір. Потім будуть ролі. Так це працює. Тому люди, які працюють на економіку, – потрібні. Так само я не бачу сенсу зараз у великих інспекціях різних, перевірках для бізнесу. Люди працюють – нехай працюють, нехай допомагають фронту", – переконаний військовий.

Контекст

Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію вранці 24 лютого 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

27 січня 2023-го Кабмін затвердив новий порядок бронювання підприємствами своїх працівників в умовах воєнного стану. Він передбачає відтермінування від мобілізації для 50% і більше держслужбовців і працівників важливих для країни підприємств.

У березні 2024 року Шмигаль заявляв, що Кабмін напрацьовує "справедливіший" підхід до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження і впливу на економіку.

У Кабінеті Міністрів України розробляють ідею бронювати від мобілізації українців, які сплачують у бюджет у вигляді податків не менше ніж 6 тис. грн на місяць. Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомив заступник міністра цифрової трансформації з розвитку ІТ Олександр Борняков.

За даними "Української правди", Офіс президента України й ініціативна група у Верховній Раді по-різному бачать критерії для економічного бронювання від мобілізації: "Або це податки із зарплати в щонайменше 30–35 тис. грн, або 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця".

Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і президент Володимир Зеленський.

8 квітня стало відомо, що в лютому в Міністерстві культури підтвердили статус критично важливих для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення каналам, які беруть участь у телемарафоні "Єдині новини". Їхні працівники матимуть відтермінування від мобілізації. Також такий статус надали деяким циркам, музеям, заповідникам і ансамблям.

Військовий аналітик, волонтер Тарас Чмут заявив, що необхідно знайти "золоту межу" між тим, де люди лишаються в економіці, а де їх треба забирати воювати, адже у сил оборони іноді зриваються контракти через те, що на потрібному підприємстві виник брак персоналу через мобілізацію.

Матеріали за темою