Президент України Володимир Зеленський висловив обурення можливістю атак російських сил на інфраструктуру українських атомних електростанцій (АЕС). У зв’язку з цим він звернувся з проханням надати Україні сучасні засоби протиповітряної оборони (ППО), щоб забезпечити надійний захист енергетичних об’єктів країни.

Про це президент країни заявив під час онлайн-виступу на засіданні Євроради.

«Росія вже знищила майже всю нашу теплову енергетику. Греблі та обладнання гідроелектростанцій, а також газова інфраструктура зазнають терористичних атак», – зазначив український лідер.

У цьому висловлюванні Володимир Зеленський вказав на те, що Росія не припиняє використовувати радіаційний шантаж і продовжує здійснювати небезпечні дії щодо безпеки Запорізької АЕС.

 

«Ми не виключаємо, що інфраструктура інших наших атомних електростанцій і розподільчих мереж також перебуває під загрозою з боку російського терору», – сказав президент.

За його словами, єдиним засобом запобігти цьому можуть бути сучасні системи протиповітряної оборони (ППО), зокрема «Патріот», «Іріс-Т», «Самп-Т», «Насамс». Президент додав, що такі системи, необхідні для України, мають бути отримані з країн Європейського Союзу.

Також він вважає, що російські активи, які зараз заморожені, повинні бути використані для захисту життів від російського терору.

«Це справедливо. І, будь ласка, постарайтеся обмежити доходи Росії», – звернувся до членів Євроради Зеленський.

При цьому він висловив подяку за ініціативи та участь у коаліціях з підтримки України, наших сил оборони та безпеки.